Výrobca vakcíny Sputnik V je nespokojný: Chceme ospravedlnenie

TA3 TASR
9.3.2021 12:22

Tvorcovia ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V spochybnili v utorok nestrannosť Európskej agentúry pre lieky po tom, čo tento európsky regulačný úrad vyzval členské štáty Európskej únie, aby teraz neschvaľovali používanie ruskej vakcíny. Rusi žiadajú aj ospravedlnenie. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra Reuters.

Christa Wirthumerová-Hocheová zo správnej rady Európskej liekovej agentúry v diskusnej relácii rakúskej televízie ORF 7. marca povedala, že krajinám Európskej únie odporúča nedať Sputniku štátne povolenie na núdzové použitie, kým ešte agentúra posudzuje bezpečnosť a účinnosť ruskej očkovacej látky.

"Požadujeme verejné ospravedlnenie od Christy Wirthumerovej-Hocheovej zo správnej rady Európskej liekovej agentúry za jej negatívne vyjadrenia voči krajinám Európskej únie, ktoré priamo schvaľujú Sputnik V," napísali na oficiálnom účte Sputnika na Twitteri odborníci, ktorí vakcínu vyvinuli.

"Jej vyjadrenia vyvolávajú vážne otázky o možnom politickom zasahovaní do prebiehajúceho procesu posudzovania Európskej liekovej agentúry," uviedli ruskí tvorcovia.

Dodali, že ich očkovacia látka už bola schválená v 46 štátoch.

Posudzovanie vraj odkladali

"Posúdenie Sputnika V odkladala Európske lieková agentúra celé mesiace, takže teraz nemá právo podrývať dôveryhodnosť 46 ďalších regulačných úradov, ktoré posudzovali všetky potrebné údaje," napísali tvorcovia Sputnika.

Vakcínu už schválili alebo ju posudzujú na schválenie v troch členských štátoch Európskej únie - v Maďarsku, na Slovensku a Česku, píše Reuters. Predstavitelia Únie vyhlásili, že Brusel by mohol začať rokovania s výrobcom ruskej vakcíny, keď o to požiadajú najmenej štyri členské krajiny.

Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu priamych investícií, ktorý obchoduje so Sputnikom na zahraničnom trhu, povedal v nedeľu pre taliansku televíziu, že spolupracujú s farmaceutickou spoločnosťou Adienne, ktorá bude vyrábať vakcínu v Taliansku.

Sputnik V budú vyrábať aj v Taliansku

Reuters priniesol v utorok správu, že Ruský fond priamych investícií skutočne podpísal dohodu s farmaceutickou spoločnosťou Adienne Pharma&Biotech o výrobe vakcíny v Taliansku. Reuters sa pritom odvolal na oznámenie taliansko-ruskej obchodnej komory.

Podľa komory tento krok pripraví pôdu pre vytvorenie prvého závodu na výrobu Sputnika V v Európe. Výroba vakcíny by sa mala začať v júni a do konca roka by sa v Taliansku mohlo vyrobiť desať miliónov dávok Sputniku.

Európska lieková agentúra tento mesiac už skôr oznámila, že bude posudzovať údaje z prebiehajúcich skúšok tejto vakcíny dovtedy, kým nebude mať dostatok dôkazov pre oficiálnu žiadosť o povolenie na uvedenie na trh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok