Matovič má odkaz pre liekovú agentúru: Drsné slová o schvaľovaní vakcín

TA3 TASR
9.3.2021 11:55

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by uvítal, keby Európska lieková agentúra schvaľovala nové vakcíny rýchlejšie. Vyplýva to z jeho reakcie na odporúčanie Christy Wirthumerovej-Hocheovej zo správnej rady agentúry členským štátom Európskej únie, aby zatiaľ neočkovali vakcínou Sputnik V.

"Všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a sedem dní v týždni - a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden," odkázal Matovič predstaviteľke Európskej liekovej agentúre na sociálnej sieti.

Christa Wirthumerová-Hocheová zo správnej rady agentúry v diskusnej relácii rakúskej televízie ORF 7. marca povedala, že krajinám Európskej únie odporúča nedať Sputniku štátne povolenie na núdzové použitie, kým ešte Európska lieková agentúra posudzuje bezpečnosť a účinnosť ruskej očkovacej látky. Proces priebežného hodnotenia sa začal minulý týždeň. Pokračovať má dovtedy, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie vakcíny Sputnik V v Únii.

Tvorcovia ruskej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v reakcii na odporúčanie zatiaľ nepoužívať Sputnik V v utorok spochybnili nestrannosť agentúry a žiadajú aj ospravedlnenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok