Šéf vládnej ochranky skončil po únose Vietnamca. Ako vidí nové zistenia?

TA3
9.3.2021 08:00

Takmer po štyroch rokoch sa uzavrel prípad únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Podľa záverov generálnej prokuratúry sa nezistila žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o úmyselnej účasti občanov Slovenskej republiky na únose Vietnamca.

Šéf vládnej ochranky skončil po únose Vietnamca. Ako vidí nové zistenia?
TASR/AP

Účasť Slovenska na únose mala mať podobu poskytnutia vládneho lietadla vietnamskej delegácii. Jej súčasťou bol aj Vietnamec, ktorého uniesli v Berlíne a slovenským špeciálom ho cez Moskvu dopravili do Vietnamu. K záveru, že by Slováci mali podiel na únose, nedospeli ani nemecké súdy.

Celý príbeh bol však na začiatku mediálne prezentovaný úplne inak a dostal silný politický podtón. Úlohu pri únose malo podľa medializovaných informácií zohrať slovenské vládne lietadlo, ktoré Vietnamcom poskytol k dispozícii vtedajší minister vnútra za Smer-SD Róbert Kaliňák. Motív? Údajná snaha Smeru o obchody s Hanojom. Róbert Kaliňák už vtedy tvrdil, že Vietnamci Slovákov oklamali. Ozývali sa aj verzie o vojne policajtov a vzájomnom vybavovaní si účtov. Mimo službu bol vtedy pre kauzu únosu postavený aj vtedajší šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčírovič, ktorý neskôr na vlastnú žiadosť odišiel z radov polície.

Ako komentuje najnovšie zistenia prokuratúry a čo sa vlastne v lete 2017 odohralo? Povie hosť utorkovej relácie TAK TAKTO?! Peter Krajčírovič. Sledujte TA3 už dnes o 12:30!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok