Matovičovi so Sputnikom pomáhali Maďari. V statuse sa poďakoval

TA3 TASR
5.3.2021 13:28

Premiér Igor Matovič priznal, že mu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pomohol pri zabezpečení dvoch miliónov vakcín Sputnik V. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že na maďarského ministra ho odkázal tamojší premiér Viktor Orbán.

Kauza dvojakého občianstva

"Chcem verejne poďakovať ministrovi zahraničných vecí Maďarska Péterovi Szijjártóovi za jeho veľkú pomoc pri zabezpečení dvoch miliónov vakcín Sputnik V pre ľudí na Slovensku," uviedol Matovič. Vzťah so Szijjártóom a Orbánom označil za dostatočne priamy na to, aby sa kedykoľvek dokázali rozprávať aj o vážnych témach, ako je otázka dvojakého občianstva.

To má riešiť novela zákona o štátnom občianstve. Umožniť by mala ľuďom s dlhodobým pobytom v inej krajine získať tamojšie občianstvo bez straty slovenského.

Premiér poukazuje na vzťahy v súvislosti s kritikou, ktorá prišla po návšteve Szijjártóa v Komárne, kde sa malo hovoriť aj o novele zákona. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si predvolalo maďarského veľvyslanca, ktorý má vysvetliť konanie maďarskej strany pri tejto návšteve.

Szijjártó v Komárne

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) zdôraznil, že novela je výsostne slovenskou záležitosťou a nie je predmetom bilaterálnych vzťahov. Informoval tiež, že už predtým odmietol stretnutie s maďarským rezortným kolegom v tejto súvislosti a požiadal ho o zdržanlivosť, keďže sa uskutočňuje legislatívny proces.

Szijjártó v Komárne uviedol, že sa zrejme zatiaľ z pohľadu maďarskej menšiny nepodarilo doriešiť otázku dvojakého občianstva na Slovensku. Po stretnutí s primátorom Komárna Bélom Keszeghom a zástupcami maďarskej menšiny žijúcej v SR mal vyjadriť nádej, že otázka bude raz vyriešená. V súvislosti s prebiehajúcim sčítaním ľudu na Slovensku požiadal Maďarov v SR, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok