SaS chváli spustenie registrácie vakcíny Sputnik V

TA3 TASR
4.3.2021 16:39

Spustenie procesu postupného preskúmavania vakcíny Sputnik V Európskou agentúrou pre lieky (EMA) je správnym krokom. Uviedla to koaličná Sloboda a Solidarita (SaS).

SaS chváli spustenie registrácie vakcíny Sputnik V
TASR/AP

Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková pripomenula, že SaS opakovane podporila očkovanie Sputnikom na Slovensku v prípade jeho schválenia príslušnou európskou alebo národnou autoritou. "Ak bude nakoniec Sputnik V schválený, očkovanie aj na Slovensku pôjde ruka v ruke s pravidlami, po ktorých všetci voláme,“ uviedla Bittó Cigániková.

SaS dúfa, že riadny schvaľovací proces a registrácia vakcíny Sputnik V sa podarí zrealizovať čo najskôr, ako sa to udialo v prípade vakcíny Moderna. Tá potrebovala na schválenie len 51 dní oproti očkovacej látke od Pfizeru, ktorej registrácia trvala 76 dní či vakcíne AstraZeneca s povoľovacím procesom trvajúcim 121 dní.

EMA vo štvrtok potvrdila, že jej Výbor pre lieky na humánne použitie spustil proces postupného preskúmavania vakcíny Sputnik V. Začatie priebežného hodnotenia, takzvaného rolling review, je založené na výsledkoch laboratórnych a klinických štúdií na dospelých osobách. Priebežné hodnotenie bude pokračovať dovtedy, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie vakcíny Sputnik V na jednotný trh EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok