Remišová reaguje na Sputnik: Od začiatku sme to hovorili

TA3 TASR
4.3.2021 11:11

Ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová víta, že Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie.

Remišová reaguje na Sputnik: Od začiatku sme to hovorili
TASR/Martin Baumann

"Už len počkať na oficiálne schválenie a vakcína sa môže normálne používať, ako sme to od začiatku hovorili. Len to mohlo byť bez ohýbania pravidiel, cirkusu a prenášania zodpovednosti na lekárov," skonštatovala na sociálnej sieti.

Remišovej strana Za ľudí bola proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo proti ochoreniu COVID-19 neregistrovanou vakcínou. Kritizovali tiež okolnosti, akým Slovensko nakúpilo ruskú vakcínu Sputnik V.

Dôležitá je bezpečnosť

Hnutie Sme rodina jednoznačne deklarovalo, že s ruskou vakcínou Sputnik V nemá žiadny problém. Za dôležitú považuje bezpečnosť pri očkovaní.

"Neriešime geopolitiku. Treba sa teda pýtať ďalších strán, ktoré s ňou mali problém. Dôležitá je však bezpečnosť, ak vakcína neprejde Európskou liekovou agentúrou, môže ju schváliť Štátny ústav pre kontrolu liečiv, poprípade rozhodnutie padá na premiéra," uviedla Linda Tribusová z tlačového oddelenia Sme rodina.

Prispelo aj Slovensko

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok víta, že výrobca vakcíny Sputnik V požiadal o spustenie procesu priebežného hodnotenia v Európskej liekovej agentúre. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Vítam tento krok vzhľadom na to, že som to opakovane žiadal od ruského výrobcu, ako aj od Európskej únie (EÚ), aby boli rozptýlené akékoľvek pochybnosti v súvislosti s poskytovaním tejto vakcíny v EÚ," skonštatoval minister. Domnieva sa, že k tomu prispela i principiálna diskusia na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva SR vo štvrtok informovalo, že EMA prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Cieľom tzv. rolling review je priebežne posúdiť všetky údaje o účinnosti a bezpečnosti očkovacej látky. Po rozhodnutí Výboru pre lieky na humánne použitie, že údaje doložené žiadateľom sú dostatočné, môže žiadateľ predložiť EMA formálnu žiadosť o registráciu vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok