Problémy okolo odkaliska Poša, v potoku Kyjov našli ťažké kovy

TA3 TASR
2.3.2021 14:28

V potoku Kyjov a okolí odkaliska Poša na východe Slovenska sa zistila prítomnosť ťažkých kovov. Odobraté vzorky vody boli silne znečistené, mnohé ukazovatele znečistenia boli výrazne prekročené.

Problémy okolo odkaliska Poša, v potoku Kyjov našli ťažké kovy
TASR/Dano Veselský

Všetky laboratórne výsledky boli poskytnuté Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Pre TASR to uviedla Petra Friese z tlačového odboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Jasove odobralo vzorky znečistenej vody z odkaliska v januári na základe žiadosti inšpekcie životného prostredia. Odobralo ich z čističky odpadových vôd a z bagrovacej stanice, povedala Friese. Dopĺňa, že v laboratóriu vykonali základný fyzikálno-chemický rozbor vôd a stanovenie ťažkých kovov.

V januári inšpekcia vydala príkaz na zastavenie vypúšťania odpadových vôd do odkaliska Poša s okamžitou platnosťou. Urobila tak potom, čo bolo nahlásené mimoriadne zhoršenie vôd v potoku, ktorý je napájaný vodami z odkaliska. Pôvodca znečistenia, spoločnosť TP2, musel prestať vypúšťať odpadové vody z bagrovacej stanice do odkaliska Poša. Musel tiež zabezpečiť akumuláciu odpadových vôd, ktoré pritekajú do bagrovacej stanice a zabezpečiť ich zhodnocovanie v súlade so zákonom o vodách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok