Zakázali vypúšťať odpad do odkaliska Poša, majú vážne podozrenie

TA3 TASR
27.1.2021 13:22

Slovenská inšpekcia životného prostredia stopla vypúšťanie odpadových vôd do odkaliska Poša na Zemplíne. Inšpektori majú vážne podozrenie, že odpadové vody obsahujú nepovolené látky.

Odvolali riaditeľku v Košiciach

Slovenská inšpekcia životného prostredia vydala príkaz na zastavenie vypúšťania odpadových vôd do odkaliska Poša s okamžitou platnosťou. Urobila tak potom, čo bolo v sobotu 23. 1. nahlásené mimoriadne zhoršenie vôd v potoku Kyjov na východe Slovenska, ktorý je napájaný vodami z odkaliska. Do neho sa odvádzajú priemyselné vody z bývalého Chemka Strážske. Informoval o tom riaditeľ SIŽP Ján Jenčo na tlačovej konferencii.

Zároveň odvolal riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia v Košiciach Angeliku Theinerovú. Na inšpektoráte boli podľa Jenča preukázané viaceré pochybenia a niektorí inšpektori si neuplatňovali pri priestupkoch svoje zákonné povinnosti, ktoré mali viesť k ochrane životného prostredia.

Hneď po nahlásení mimoriadneho zhoršenia vôd v potoku SIŽP bezodkladne vykonala prehliadku. Jenčo priblížil, že nakoľko z kanalizačnej rúry ústiacej do odkaliska nebolo možné bezpečne odobrať vzorky, inšpektori SIŽP sa presunuli do areálu Chemka Strážske. Vzorky odobrali z objektu tzv. bagrovacej stanice, z ktorej sa odpadové vody prečerpávajú do odkaliska Poša.

Voda zapáchala a nezvyčajne penila

V pondelok 25. 1. v súlade s vodným zákonom zvolali pracovnú skupinu na riešenie mimoriadneho znečistenia vôd. Skupina vykonala aj obhliadku bagrovacej stanice i čistiarne odpadových vôd v Chemku Strážske.

Viaceré zistenia z kontrolovaných objektov podľa Jenča nasvedčujú tomu, že v oblasti dochádza k porušeniu environmentálnych predpisov. "Čistiareň odpadových vôd nám nevedela preukázať zákonné nakladanie s kalmi. Zároveň voda, ktorá mala byť určená na vypúšťanie do povrchových tokov, už na prvý pohľad nespĺňala senzorické parametre. Zapáchala po fenoloch, mala výraznú zemitú farbu a nezvyčajne penila," poznamenal šéf inšpektorov.

Pôvodca mimoriadneho znečistenia vôd, spoločnosť TP2, musí prestať vypúšťať odpadové vody z bagrovacej stanice do odkaliska Poša. Musí tiež zabezpečiť akumuláciu odpadových vôd, ktoré pritekajú do bagrovacej stanice a zabezpečí ich zhodnocovanie v súlade so zákonom o vodách. Do 30 dní tiež musí pôvodca predložiť monitoring podzemných vôd odkaliska Poša. SIŽP momentálne ešte nedisponuje výsledkami odberov zo soboty ani pondelka.

Voči tvrdeniu inšpekcie sa ohradili

Spoločnosť TP 2, s.r.o. sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniam Slovenskej inšpekcie životného prostredia vo veci vypúšťania vyčistených vôd. Napriek tomu spoločnosť TP 2, s.r.o. rešpektuje vydané príkazy SIŽP. Spôsob a priebeh zasadnutia pracovnej skupiny, ustanovenej zo strany SIŽP, však spoločnosť považuje za účelový a tendenčný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok