Položí Sputnik koalíciu na kolená? Remišová hovorí o zlyhaní

TA3 TASR
2.3.2021 13:24

Koaličná strana Za ľudí diskutuje o situácii v koalícii, hovorí o reálnom riziku rozpadu vládnej koalície. Opisuje zlyhanie v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii.

Podľa šéfky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej musia prijať "zásadné rozhodnutie". V utorok večer sa má zísť predsedníctvo strany.

"Som znechutená a sklamaná nielen ja, ale viacerí členovia našej strany. Na jednej strane vidíme obrovské zlyhania v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii, ktorá odsúva starých a chorých, na druhej strane je reálne riziko rozpadu vládnej koalície a návrat Fica s Pellegrinim. O tomto diskutujeme v strane a musíme prijať zásadné rozhodnutie," skonštatovala Remišová v stanovisku strany.

Rovnaké podmienky pre všetky vakcíny

Odchod poslanca NR SR Tomáša Valáška z koalície a strany Remišovú mrzí. "Mrzí ma o to viac, že práve strana Za ľudí vetovala ako jediná vo vláde nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik V, a preto rozumiem jeho frustrácii a chápem, že už ho to nebaví. Bolo absolútne nevhodné a nedôstojné, ako vakcínu premiér Matovič nakúpil a vítal," doplnila.

Remišová zopakovala, že Za ľudí nemá problém s očkovaním Sputnikom V za rovnakých podmienok, ako majú ostatné vakcíny, ktoré prešli registráciou, sú preverené a bezpečné.

Valášek zdôvodnil svoj odchod okolnosťami nákupu vakcíny. Spolu s ďalším bývalým predstaviteľom strany, poslancom Miroslavom Kollárom chce fungovať v rámci parlamentnej opozície.

Kolíková: Hrozí rozpad klubu Za ľudí

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková pripustila, že hrozí rozpad poslaneckého klubu Za ľudí. Označila to za vážnu situáciu. Potvrdila, že o situácii v koalícii a v strane má hovoriť predsedníctvo Za ľudí.

"Takáto situácia, ktorá sa vyskytne a čelí jej politická strana, že sa jej ako keby rozpadal poslanecký klub, je veľmi vážna a musíme sa s tým veľmi dobre vnútrostranícky vyrovnať," odpovedala na otázky novinárov na utorkovej tlačovej konferencii. "Týmto otázkam vnútorne čelíme," skonštatovala s tým, že vedenie strany čaká v utorok diskusia.

Valáškovi rozumie

Kolíkovú mrzí odchod poslanca Tomáša Valáška z koalície, ako aj zo strany. Skonštatovala, že nepozná "lepšieho človeka na tému zahraničnej politiky". "Na druhej strane rozumiem jeho rozhodnutiu s ohľadom na to, ako vnímal nielen rozhodnutie o vakcíne Sputnik, ale aj spôsob, ako o tom boli informovaní členovia vlády a nakoniec aj on ako poslanec vládnej koalície," priblížila.

Za ľudí mali na začiatku volebného obdobia v parlamente 12 poslancov. Po odchode Miroslava Kollára a Tomáša Valáška ich je 10. Pokiaľ by odišli ďalší a počet poslancov v klube by klesol pod osem, klub podľa rokovacieho poriadku automaticky zanikne. Na činnosť klubu je totiž potrebných aspoň osem zákonodarcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok