Uniknuté opatrenia sú pravdivé. Premiér opäť apeloval na zodpovednosť

TA3 TASR
28.2.2021 11:30

Dokument o nových protipandemických opatreniach, ktorý unikol do médií, je z veľmi veľkej časti pravdivý. V našej diskusnej relácii V politike to potvrdil premiér Igor Matovič (OĽANO). Opatrenia sa vraj už veľmi sprísniť nemôžu, premiér opätovne vyzval na zodpovednosť zo strany občanov.

Podľa Matoviča je mimoriadne zasadanie vlády naplánované na nedeľu doobeda a tam by mali prijať viaceré uznesenia. Premiér si myslí, že ak by ľudia dodržiavali aspoň základné opatrenia ako odstup, umývanie rúk či rúška, situácia na Slovensku by nebola taká zlá.

Matovič stále tvrdí, že keď sa vlani testovalo plošne, tak počet nakazených klesol. "Od začiatku decembra počet pacientov v nemocniciach stúpa," povedal premiér. Podľa neho neklesajú počty ľudí ani potom, ako začal platiť COVID automat. Za problematickú označil aj britskú mutáciu ochorenia. Podľa premiéra ľudia považujú testovanie za bezpečné a len nízke percento ľudí uviedlo, že by sa mohli nakaziť pri testovaní. Odvolával sa pritom na prieskum. Za problém označil ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia. Slovensko má podľa neho smolu aj v tom, že veľké množstvo ľudí nemôže pracovať z domu a musia chodiť do práce, čím sa zvyšuje mobilita.

"Minister zdravotníctva Marek Krajčí stal od začiatku za záchranou zdravia a života a preto za ním stojím," vysvetlil Matovič. Krajčí podľa neho chráni zdravotníctvo pred finančnými skupinami a preto mu naďalej dôveruje. Zdôraznil, že Krajčí bol od začiatku za sprísnenie opatrení, no "SaS to blokovala, sabotovala a nekupovala testy".

Ak by bolo rozhodnutie o poradí očkovania proti novému koronavírusu na pleciach premiéra, riadil by sa "čisto iba vekom a chorobnosťou". Tvrdí, že má iný názor ako konzílium odborníkov, no rešpektuje ich rozhodnutia. Opäť zopakoval, že bude za nákup ruskej vakcíny Sputnik V, považuje to za psiu povinnosť štátu.

V súvislosti s tohtotýždňovým stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov povedal, že by prezidentku Zuzanu Čaputovú poprosil, aby prestala s odkazmi cez médiá. Zároveň si myslí, že takéto odkazy už do budúcna nebudú. Hlava štátu ho podľa neho nevyzvala na to, aby odovzdal riadenie pandémie niekomu inému. "Nič také tam nezaznelo, na nič také ma nevyzvala," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok