Do leta by mohli v EÚ zaočkovať 70 % dospelých, potvrdil premiér

TA3 TASR
26.2.2021 10:31

Stále platí, že do leta by sme mali v rámci Európskej únie vedieť zaočkovať 70 percent dospelej populácie. Po štvrtkovom videosamite lídrov EÚ to vyhlásil premiér Igor Matovič s tým, že do pár týždňov by mala byť k dispozícii aj ďalšia vakcína Johnson & Johnson, do ktorej sa vkladajú nádeje.

Do leta by mohli v EÚ zaočkovať 70 % dospelých, potvrdil premiér
TASR/Jakub Kotian

Matovič: Pozeráme sa na všetky možnosti

"Má dobrú účinnosť, stačí jedna dávka a skladovať sa dá v obyčajnej chladničke. Poučení z krízového vývoja sa ale predčasne radovať nikto nechce. Dúfajme, že nás neprekvapí opäť logistika," skonštatoval predseda vlády.

Slovensko sa podľa Matoviča pre ťažkú pandemickú situáciu pozerá na všetky možnosti, ako zvýšiť počet zaočkovaných ľudí. "Solidarita s krajinou, ktorá ju aktuálne potrebuje, sa viackrát počas pandémie v EÚ ukázala ako životne dôležitá. Už mnoho krajín ju využilo," dodal. Podotkol, že Slovensko aktuálne o jej podobe s partnermi diskutuje, ale zachováva dôvernosť.

Lídri EÚ označili na videosamite za stále väčší problém mutácie nového koronavírusu. Aj keď sú podľa slovenského premiéra pozitívne signály o dobrej reakcii niektorých vakcín na známe varianty, najmä ten britský, situáciu treba sledovať. Myslieť podľa neho treba aj na vakcíny pre krajiny mimo EÚ, inak nás mutácie budú stále trápiť.

Otázne sú COVID certifikáty

"Pohnúť sa potrebujeme aj v otázke COVID certifikátov. Veľmi potrebujeme spoločné európske riešenie, ktoré bude moderné a rovnaké pre každého. Niektoré krajiny sú však opatrné. Mrzí ma, že sme dohodu ani teraz nenašli a pokračovať budeme opäť v marci," uviedol Matovič.

Ako podotkol, znamená to, že krajiny si budú vytvárať svoje vlastné certifikáty a potom sa spoločné riešenie bude hľadať oveľa ťažšie. "Chceli by sme, aby s návrhom prišla Európska komisia," skonštatoval premiér s tým, že samit pokračuje v piatok ráno diskusiou o obrane a bezpečnosti. Tá sa podľa Matoviča už vyše dva roky odkladá a s novou administratívou v Spojených štátoch amerických nabrala nový vietor. "Vrátime sa aj k diskusii o južnom susedstve," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok