Môže očkovanie spôsobiť infarkt a je bezpečné pre deti? Odpovedá slovenský vedec

TA3
22.2.2021 13:18

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti zverejnil krátky rozhovor s riaditeľom Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied Norbertom Žilkom. Otázky sa týkali jednej z najdiskutovanejších tém súčasnosti, bezpečnosti vakcín.

Môže očkovanie spôsobiť infarkt a je bezpečné pre deti? Odpovedá slovenský vedec
facebook.com/SlovenskaAkademiaVied

Má vakcína proti COVID-19 vedľajšie účinky? Áno, podľa Žilku za to môže jedna výrazná odlišnosť od väčšiny liekov. "Vakcína vlastne imituje patogén. Pravdepodobnosť, že vyvolá nežiadúci účinok, sa podobá na to, čo by pravdepodobne urobil aj samotný vírus. Treba sledovať hlavne nadmerné reakcie ako napríklad veľmi intenzívna imunitná reakcia."

Žilka nemá vedomosť o tom, že by vakcína mohla spôsobiť zápal miechy, srdcový infarkt, mŕtvicu či tehotenské komplikácie. "Z klinických skúšok vieme o často spomínaných problémoch ako bolesti hlavy, horúčky či nevoľnosti. No z tých nebezpečnejších sa neobjavilo zatiaľ nič, čo by bolo zaznamenané. Situáciu pozorne sledujeme a o nežiadúcich účinkoch vakcíny informujeme."

Očkovanie detí proti koronavírusu Žilka nevidí ako rizikové, podľa neho je však otázne, či budú vakcíny pre deti dostatočne efektívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok