Hrobára sátorovcov z väzby nepustili. Nechcel dohodu ani nevypovedal

TA3 TASR
22.2.2021 08:36

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa koná hlavné pojednávanie s Lehelom Horváthom, ktorý je označovaný za hrobára zločineckej skupiny gangu sátorovcov. Proces s Horváthom, ktorý je obžalovaný z piatich vrážd a je vo väzbe, je naplánovaný aj na utorok.

O dohodu nemal záujem

Senát ŠTS v Pezinku neprepustil Lehela Horvátha z väzby na slobodu. Súd jeho žiadosť zamietol. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Horváth odmietol vypovedať ku skutkom. "Moje ústavné práva boli porušené. Dúfam, že zákon nie je prokurátor, ale zákon zaručuje štát. Chcem požiadať, aby ma súd oslobodil spod obžaloby," uviedol.

Podľa neho zároveň nezákonne a na základe krivých svedectiev je vo väzbe už 36 mesiacov. "V roku 2016 som sám od seba všetky vraždy, ktoré sa teraz prejednávajú, pomohol objasniť. Bez mojej pomoci by neboli vypátrané, objasnené. V roku 2016 som pomohol objasniť ešte jednu vraždu, ktorú spáchal Ľudovít Sátor a Juraj Bugár," zdôraznil obžalovaný. Za zločineckú skupinu označil práve orgány činné v trestnom konaní. Kritizoval, že voči nemu svedčia masoví vrahovia skupiny, ktorých za početné vraždy odsúdili len na 22 rokov.

Do väzby Lehela Horvátha poslal v apríli 2020 Najvyšší súd SR. Minulý rok ho Okresný súd v Trnave zbavil obžaloby, podľa ktorej mal spolu so synom napadnúť svoju manželku a hodiť ju do klietky k levici.

O dohodu nemal záujem

"Nemám záujem uzavrieť dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry," vyhlásil obžalovaný na úvod pojednávania. Horvátha obžalovaného z piatich vrážd a je vo väzbe, eskortovali na pezinský súd za prísnych bezpečnostných opatrení. Jeho advokát Juraj Gavalec sa pred procesom odmietol vyjadriť s tým, že je na to ešte priskoro. Proces je naplánovaný aj na utorok. Prokurátor ÚŠP podal na neho obžalobu 11. septembra 2020.

Obžalovaný je zo skutkov podporovania a zosnovania zločineckej skupiny, krádeže 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede, jednej vraždy a štyroch úkladných vrážd. Medzi zavraždenými je aj bos skupiny sátorovcov Ľudovít Sátor, ku ktorej sa Horváth v roku 2010 priznal. Sátorovo telo sa doteraz nenašlo, páchatelia mŕtvolu údajne viac ráz vykopali a ostatky premiestňovali.

Medzi ostatnými obeťami sú biele kone, ale aj jeden z ďalších bosov gangu Andrej Reisz. Ten bol označovaný za účtovníka skupiny. "Hrobár" ho mal zavraždiť už v roku 2006 po dohode s ďalšími členmi skupiny sátorovcov. Prvej vraždy Čabu Kariku sa podľa obžaloby mal dopustiť už v roku 2003. Svoje obete obžalovaný zastrelil, pomlel v mlynčeku na mäso. Zakopával ich v areáli bývalého družstva v Čótfe pri Dunajskej Strede.

V zlom čase na zlom mieste

Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku vypovedal Ivan K., ktorý je spoluobžalovaný s Lehelom Horváthom. Ivan K. je obžalovaný v prípade vykradnutia bezpečnostnej schránky v jednej banke v Dunajskej Strede z roku 2003. Toho sa mal dopustiť nielen s Horváthom, ale s už aj nebohým Čabom Karikom. Ivan K. sa k činu priamo nepriznal.

"Bol som v zlom čase na zlom mieste. Nečakal som, že to Čaba Karika urobí. Chodieval som tam do banky a zmenárne týždenne a niekedy aj viac razy," povedal. "Nevedel som o tom, že Karika peniaze ukradne. Dozvedel som sa to až teraz, keď sa to začalo vyšetrovať," vypovedal.

Z banky mala skupina vykradnúť istému manželskému páru 45,5 milióna slovenských korún. Lup si rozdelil celý gang sátorovcov. Následne sa Lehel H. rozhodol Kariku zavraždiť, keďže sa obával, že by mohol svedčiť. Svoju obeť zaškrtil spolu s ďalším sátorovcami a zakopali v nelegálnom hrobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok