Ján a Martina zmenili Slovensko, uviedol Šeliga vo Veľkej Mači

TA3 TASR
21.2.2021 12:40

Položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači v okrese Galanta si podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga uctil v nedeľu pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Tri roky od vraždy

„Dnes sú to tri roky, čo zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Táto vražda navždy zostane jednou z najväčších tragédií moderného Slovenska. Ján a Martina zmenili Slovensko. Iba vďaka nim a ich obeti sme sa vzbúrili a slobodne nadýchli,“ uviedol Šeliga.

Podľa podpredsedu parlamentu je našou povinnosťou trvať na spravodlivom rozsudku s objednávateľmi vraždy a zároveň na vyšetrení všetkých káuz, na ktoré Kuciak poukazoval.

„Je našou povinnosťou v aktuálnej situácii volať po vnútornej reflexii vládnutia. Táto vláda je lepšia, ako tie minulé, ak však štýl vládnutia, komunikácia a manažment krajiny neprejdú reflexiou, nenaplní ideál tisícov občanov, ktorí stáli na námestiach. A my zostaneme na pol ceste, pretože akokoľvek je to dôležité, je zrejmé, že len boj proti korupcii už dnes nestačí,“ vyjadril sa Šeliga.

Podľa Kollára sa mnohé zmenilo

Nemôžeme tolerovať, aby bol ktokoľvek zastrašovaný iba preto, že sa snaží hľadať pravdu, vyhlásil predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Spravodlivosť už nemôže byť zneužívaná v prospech určitej skupiny ľudí a je len na nás, či v tejto zmene, ktorú sme si vydobyli, chceme pokračovať," uviedol. Kollár skonštatoval, že za tri roky sa toho na Slovensku veľa zmenilo. "Stále viac si uvedomujeme, aké je dôležité, aby sme si zachovali demokraciu a ľudia dôverovali predstaviteľom štátnej moci, ktorých si zvolili," uzavrel.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej pred tromi rokmi bola ľadovou sprchou a budíčkom pre Slovensko, aby si naplno uvedomilo, že štát, ktorí ovládajú cynickí manipulátori a klamári, nechráni svojich občanov, uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). V sprievode podpredsedu Národnej rady SR Gábora Grendela a predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (obaja OĽANO) sa zúčastnila pietnej spomienky na zavraždených mladých ľudí.

"Spoločnosť sa odvtedy zmenila. Ľudia už nemávnu rukou, ale žiadajú boj proti korupcii, žiadajú spravodlivosť, žiadajú fungujúci štát, ktorý ich neokráda a stojí na ich strane," napísala Milanová. Varovala však pred ilúziami, že by sa "roky trvajúce zvrátené mocenské väzby podarilo uťať z roka na rok".

Naznačila, že zástancovia "predchádzajúcich praktík" sa nechcú vzdať, lebo vedia, že im ide o veľa. "Nám však ide o viac. Ide o Slovensko, kde si spravodlivosť každého nájde, kde platí rovnaký meter na všetkých, kde sa nikto, kto stojí na strane pravdy, nemusí báť o svoj život," zdôraznila Milanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok