Krajčí obhajuje Sputnik. Tvrdí, že Rusko má záujem o európsku registráciu

TA3 TASR
19.2.2021 13:19

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vidí hlavné východisko z dnešnej zúfalej situácie v čo najrýchlejšom a najmasívnejšom očkovaní. Problém je však v nedostatku vakcín. Vzhľadom na okolnosti je Krajčí za to, aby sme očkovali aj ruským Sputnikom V.

Krajčí obhajuje Sputnik. Tvrdí, že Rusko má záujem o európsku registráciu
TASR/Jakub Kotian

Rusko vraj má záujem o registráciu

Minister zdravotníctva v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo povedal, že patríme k najrýchlejšie očkujúcim krajinám v Európskej únii. "Sme na piatom mieste v zaočkovanosti," potvrdil. Ani to však zatiaľ nestačí, aby sa u nás spomalilo šírenie nákazy. Vláda sa podľa Krajčího snaží dostať k ďalším vakcínam.

Sputnik V podľa Krajčího nie je neregistrovanou vakcínou. Je totiž registrovaný v iných krajinách, napríklad v susednom Maďarsku. Minister sa vyjadril, že má odporúčanie všetkých hlavných odborníkov, aby Slovensko nakúpilo ruskú vakcínu. Podľa oficiálnych údajov zatiaľ ruská strana nepožiadala o registráciu svojej očkovacej látky Sputnik V u Európskej liekovej agentúry, Krajčí však tvrdí, že Rusko o registráciu záujem má. Minister zdôraznil, že situácia na Slovensku je natoľko vážna, že aj vedci žiadajú, aby po kladnom posúdení vakcíny Sputnik Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv SR bola u nás táto vakcína povolená.

Krajčí sa vyjadril, že podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý predstaví premiér Igor Matovič, by po príchode Sputnika na Slovensko mohla stúpnuť zaočkovanosť o osem percent.

ÚVZ odporučil nákup Sputnika

Úrad verejného zdravotníctva SR odporučil vláde SR nákup vakcíny Sputnik V. Ako uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková, zároveň odporúčali získať od výrobcu čo najviac relevantných informácií, aby bolo možné zhodnotiť údaje o kvalite, účinnosti a bezpečnosti vakcíny Sputnik V. Hlavný hygienik SR Ján Mikas rozhodnutie vlády nenakúpiť ruské vakcíny berie na vedomie.

ÚVZ SR zdôraznil, že Slovensko sa nachádza vo veľmi vážnej epidemiologickej situácii. Za najefektívnejší spôsob jej zvládnutia považuje čo najskoršie zaočkovanie čo najväčšej časti ľudí. Zabezpečenie dostatočného množstva účinných a bezpečných vakcín v čo najkratšom čase preto považuje za nevyhnutnosť.

"Sme v situácii, kedy zazmluvnené firmy neplnia dohodnuté dodávky vakcín registrovaných Európskou liekovou agentúrou (EMA) a hráme o čas. Vzhľadom na tento fakt vystalo ďalšie možné riešenie, a to zamerať pozornosť aj na nákup vakcín, ktoré ešte nemajú centrálnu registráciu EMA," povedala. "Ak by sme ju mali nakúpenú, Slovensko by ju už bez zbytočného odkladu mohlo zaradiť do očkovacej stratégie a používať na očkovanie," uzavrela Račková.

ÚVZ zdôraznil, že v prípade, ak by medzitým EMA zaregistrovala vakcínu Sputnik V, bude o ňu veľký záujem. Slovensko tak môžu predbehnúť iné štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok