Sčítanie zneužívajú podvodníci, ich terčom sú seniori

TA3 TASR
19.2.2021 09:48

Seniori by mali byť opatrní aj pri sčítaní obyvateľov a dávať si pozor na podvodníkov. Asistované sčítanie sa začne až od 1. apríla, dovtedy by seniori nemali púšťať žiadne osoby vydávajúce sa za mobilných asistentov k sebe domov.

Sčítanie zneužívajú podvodníci, ich terčom sú seniori
TASR/Pavol Ďurčo

Aj od apríla budú chodiť mobilní asistenti k občanom len ak o asistované sčítanie sami dopredu telefonicky požiadajú. Preukážu sa aj príslušnými preukazmi. Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska spolu so Štatistickým úradom SR.

"V súvislosti so vzniknutou situáciou pandémie COVID-19 sa vyskytli prípady, kedy podvodníci kontaktovali seniorov telefonicky. Upozorňujeme seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin najmä vo vzťahu k Sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 a akúkoľvek osobu vydávajúcu sa za sčítacieho komisára alebo za asistenta sčítania v čase od 15. 2. do 31. 3. 2021 nevpustili do svojich príbytkov," zdôraznil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Asistované sčítanie sa začne až od apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021. Aj v tomto čase môže ľudí navštíviť mobilný asistent iba na základe toho, že o asistované sčítanie sami požiadali telefonicky. "Zároveň sa každý mobilný asistent sčítania musí preukázať preukazom asistenta sčítania. Presný dátum, kedy bude vo vašom meste, obci asistované sčítanie a kedy vás môže mobilný asistent navštíviť, bude včas oznámený," uviedol Kaliňák. Upozornením chcú predísť zneužitiu dôvery a vyhnúť sa rizikám. Upozornia na to aj mestá a obce.

Informácie o sčítaní obyvateľov môžu občania získať každý deň od 8.00 h do 20.00 h na telefónnom čísle +421 2 20 92  49 19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok