Prezidentka sa zapojila do sčítania. Bolo to jednoduché, vyhlásila

TA3 TASR
15.2.2021 10:59

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v pondelok zapojila do sčítania obyvateľstva. Urobila tak po prijatí predsedu Štatistického úradu Alexandra Balleka a generálnej riaditeľky sekcie sociálnej štatistiky a demografie ŠÚ SR Ľudmily Ivančíkovej. Sčítanie je podľa hlavy štátu dôležité pre praktické využitie.

Vyplnenie sčítacieho dotazníka bolo podľa Čaputovej rýchle a pomerne jednoduché. Prezidentka do sčítania povzbudila aj ďalších ľudí a poprosila tiež, aby so zadaním dát pomohli technicky menej zdatným ľuďom. "Je to príležitosť raz za desať rokov odovzdať údaje štátu práve pre to, aby z toho mohli vyplývať naše práva a možnosti," povedala Čaputová. Dodala, že to nie je iba o zbere dát bez ďalšieho využitia a sčítanie má konkrétny vplyv na život ľudí. "Od toho sa odvíjajú informácie alebo suma peňazí, ktoré vaše obce a mestá môžu cez podielové dane dostať," poznamenala hlava štátu s tým, že z toho vyplývajú aj isté oprávnenia pre národnostné menšiny.

Na margo toho, že v sčítavacom dotazníku ostali zachované dve otázky o národnosti, Čaputová uviedla, že by nebolo správne, ak by sa hárok menil na poslednú chvíľu. Nebolo by to podľa nej ani v súlade s pravidlami. "Som rada, že zostala možnosť uviesť dve národnosti. Som za to, aby sa to interpretovalo ako dve rovnocenné možnosti," podotkla hlava štátu.

Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám. Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.

Sčítanie obyvateľov prebieha na tejto webovej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok