Lekári v Košiciach sú vyčerpaní, ich kapacity už nestačia

TA3 TASR
18.2.2021 16:55

Vlastné personálne kapacity Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice už nepostačujú. Počet hospitalizovaných pacientov v UNLP s ochorením COVID-19 už niekoľko týždňov neklesá pod 300 a počet úmrtí stúpa.

Lekári v Košiciach sú vyčerpaní, ich kapacity už nestačia
TASR/František Iván

Vítame návrh Ministerstva zdravotníctva SR o pomoci lekárov a sestier zo zahraničia. Privítame každého lekára, sestru, medika či dobrovoľníka, ktorý prejaví ochotu pomôcť, keďže naše personálne kapacity už nepostačujú a zdravotníci sú vyčerpaní,“ uviedla za nemocnicu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu uviedla Ladislava Šustová. Situáciu podľa nej najviac komplikujú ľudia, ktorí nedodržiavajú pandemické nariadenia a „ochorenie COVID-19 s mutáciami šíria ďalej bez uvedomenia si spoločenskej zodpovednosti a bez rešpektu na našich vyčerpaných zdravotníkov v prvej línii“.

Za posledné tri týždne sú lôžka pre infikovaných pacientov v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura obsadené na 85 až 92 percent. Aktuálne pre nich majú vyčlenených 347 lôžok. Aby uvoľnili lôžka pre nových pacientov, do okolitých nemocníc ich denne prekladajú desať až pätnásť. Nemocnica v súčasnosti eviduje 50 pacientov vo vážnom stave, z toho je 26 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zabezpečiť ju vedia maximálne pre 28 ľudí. „Zdravotný stav 24 pacientov si vyžaduje ventilačnú podporu s vysokým prietokom kyslíka, tzv. high flow,“ dodala Šustová.

Vlani v decembri v nemocnici evidovali 79 úmrtí na ochorenie COVID-19, v januári tohto roka 185 a vo februári doposiaľ 140. Šustová pripomenula, že v januári zaznamenali dokopy 207 úmrtí na pracovisku na Rastislavovej ulici, ktoré je celé vyčlenené pre pacientov s ochorením COVID-19. V minulom roku pritom evidovali podobný počet úmrtí za obdobie od januára do mája 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok