Po Maďarsku plánuje kúpiť ruský Sputnik už aj Chorvátsko

TA3 TASR
17.2.2021 14:58

Chorvátsko sa po Maďarsku plánuje stať druhou krajinou EÚ, ktorá schváli ruskú vakcínu Sputnik V na očkovanie proti koronavírusu. V stredu sa tak vyjadril tamojší minister zdravotníctva Vili Beroš.

Po Maďarsku plánuje kúpiť ruský Sputnik už aj Chorvátsko
TASR/AP

S Ruskom nadviazali kontakty

Šéf chorvátskeho zdravotníctva sa v rozhovore pre televíziu HRT vyjadril, že jeho krajina s Ruskom už "nadviazala diplomatické kontakty... Ide len o nadstavbu v rámci vládnych snáh zaistiť bezplatnú vakcínu všetkým občanom," povedal na margo možného nákupu Sputnika V.

Rozhodnutie podľa Beroša závisí len od dvoch kritérií - účinnosti a bezpečnosti ruskej vakcíny. V prípade potreby udelí chorvátsky regulačný úrad HALMED ruskej vakcíne predbežné schválenie na použitie, povedal. Minister sa však nevyjadril, koľko vakcíny plánuje Chorvátsko od Ruska zakúpiť. Podľa spravodajského servera jutarnji.hr by malo ísť o najmenej milión dávok, ktoré by slúžili na zaočkovanie zhruba 500.000 obyvateľov.

Maďarsko už Sputnik má

Napriek tomu, Európska lieková agentúra - regulačný úrad EÚ - použitie Sputnika V zatiaľ neschválil, každý členský štát eurobloku je oprávnený samostatne uzatvárať zmluvy o nákupe vakcín od jednotlivých výrobcov.

Maďarsko zostáva nateraz jedinou krajinou, ktorá má k dispozícii dávky ruskej vakcíny, avšak zaočkovaných ňou bolo zatiaľ len málo obyvateľov, približuje DPA. Počas nasledujúcich mesiacov by do krajiny mali doraziť ďalšie dva milióny kusov tejto očkovacej látky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok