Matovič je za ruskú vakcínu, dodávky treba dohodnúť čo najskôr

TA3 TASR
16.2.2021 16:03

Pandemická komisia sa na rokovaní zaoberá otázkou dodávok ruskej vakcíny Sputnik. Potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti s tým, že by mala vláda začať s rokovaním s ruskou stranou o dodávkach. Téme sa podľa slov predsedov viacerých koaličných poslaneckých klubov venovala aj pondelková koaličná rada.

Matovič je za ruskú vakcínu, dodávky treba dohodnúť čo najskôr
TASR/Martin Bauman

Remišová chce počkať na liekovú agentúru

Šéfovia klubov Anna Zemanová (SaS), Michal Šipoš (OĽANO) a Peter Pčolinský (Sme rodina) uviedli, že v otázke nákupu vakcíny sa čaká na odporúčanie pandemickej komisie. Problém má predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá chce počkať na výsledky rokovaní výrobcov Sputnika s Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

"Všetci špičkoví slovenskí odborníci na infektológiu, imunológiu a epidemiológiu prišli na zasadnutie komisie so stanoviskom, že vzhľadom na katastrofálne meškanie dodávok EÚ registrovaných vakcín je na mieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik V," tvrdí premiér s tým, že niektorí politici sú proti názoru odborníkov. Sputnik označil za vakcínu s vynikajúcou účinnosťou. "A v situácii, v ktorej sa nachádzame, by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku," dodal.

Sme rodina nákup podporuje

Remišová uviedla, že ľudia na Slovensku nemôžu byť pokusnými králikmi a treba počkať na hodnotenie zo strany EMA. Výrobca Sputnika už podľa Remišovej s agentúrou konzultuje postupy a v krátkom čase by sa mohlo začať oficiálne hodnotenie. Zdôraznila, že strana Za ľudí podporuje očkovanie všetkými dostupnými vakcínami, ale až po riadnom preskúmaní ich bezpečnosti a účinnosti na rôzne vekové skupiny zo strany EMA.

"Vakcíny tam hodnotia desiatky expertov z celej Európy a vďaka veľmi prísnemu hodnoteniu, jednému z najprísnejších na svete, si môžu byť ľudia na Slovensku istí, že sa využívajú iba tie najlepšie očkovacie látky," zdôraznila s tým, že očkovanie je založené na dôvere a skratky sa nám môžu vypomstiť.

Téme sa venovala aj koaličná rada v pondelok. "Jedna z tém včerajšej koaličnej rady bol aj nákup ruskej vakcíny Sputnik, o ktorej však dnes bude rozhodovať pandemická komisia, respektíve sa prihliada na jej rozhodnutie, či Slovensko nakúpi aj túto vakcínu," povedal Pčolinský. Dodal, že Sme rodina podporuje aj nákup ruskej vakcíny.

Podľa Zemanovej ostala diskusia otvorená s tým, že sa treba poradiť s pandemickou komisiou. Podotkla, že vakcína zatiaľ nemá príslušné registrácie od EMA ani Štátneho ústavu na kontrolu liečiv. "V oblasti registrácie sa treba obrátiť na ŠÚKL, či sú schopní ju zaregistrovať. Bez príslušnej registrácie s tým nebudeme súhlasiť," poznamenala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok