O Slovensku ani zmienka. V týchto krajinách by sa mal vyrábať Sputnik V

TA3 TASR
16.2.2021 14:37

Kazachstan sa stane prvou krajinou mimo Ruska, ktorá bude vyrábať vakcínu Sputnik V. Povolenie na výrobu tejto ruskej očkovacej látky dostala od kazašského ministerstva zdravotníctva domáca farmaceutická spoločnosť Karaganda Pharmaceutical Complex, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na jej oznámenie na sieti Telegram.

O Slovensku ani zmienka. V týchto krajinách by sa mal vyrábať Sputnik V
TASR/AP

Hovorca Ruského fondu priamych investícií, ktorý vývoj vakcíny Sputnik V spolufinancuje a predáva ju do zahraničia, pre AFP povedal, že Kazachstan bude prvou krajinou, kde sa začne s tzv. lokálnou výrobou vakcíny Sputnik V. Nasledovať by ho čoskoro mali Brazília, India či Južná Kórea.

Kazachstan s 19 miliónmi obyvateľov spustil očkovaciu kampaň 1. februára po tom, ako dostal z Ruska 22.000 dávok vakcín. Ako prví dostali vakcínu Sputnik V kazašskí zdravotníci. Spoločnosť KPC pôsobiaca v Karagandskej oblasti uviedla, že do konca februára plánuje vyrobiť 90.000 dávok vakcíny Sputnik V.

Kazašská vláda chce do konca roka zaočkovať šesť miliónov občanov, a to nielen vakcínou Sputnik V, ale aj svojou vlastnou vakcínou s názvom QazCovid-in, ktorú by chcela nasadiť už v marci. V Kazachstane dosiaľ zaznamenali 203.259 prípadov nákazy koronavírusom a 2540 súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok