Nicholsonová bude chýbať, priznal Sulík. Pellegrini kritizoval Krajčího

TA3 TASR
14.2.2021 12:10

Lucia Ďuriš Nicholsonová bude strane SaS chýbať, priznal jej šéf Richard Sulík. Dodal, že nechce páliť mosty a jej odchod netreba až tak prežívať. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini skonštatoval, že vládna koalícia sa zmieta v súbojoch jednotlivcov a strán. Situácia v koalícii je podľa neho zlá a absolútne neprípustná.

Chcú odchod Krajčího

Rozhádaná vládna koalícia však Pellegrinimu podľa jeho slov nevyhovuje. "Ako opozičný líder by som sa z toho mohol tešiť, no ja som tiež hrdý Slovák a ako občan Slovenska mám strach, či máme na čele krajiny vládu schopnú zvládať bežné riadenie krajiny." Uviedol, že nikdy nepovýši preferencie seba alebo svojej strany nad záujmy Slovenska.

Podľa Sulíka je pochopiteľné, že počas ťažkej situácie spojenej s pandémiou dochádza k názorovým nezhodám a nie je nutné robiť zo všetkého dramatický spor. Vláda podľa neho robí všetko, čo môže. Pellegrinimu pripomenul vládu Smeru-SD a Roberta Fica z rokov 2012 až 2016, kedy "bolo v parlamente 83 Kolesíkov, ktorí poslúchali na slovo, nikto si nedovolil mať iný názor a v tichosti sa kradlo od rána do večera".

Minister zdravotníctva Marek Krajčí by mal podľa šéfa Hlasu odísť, funkciu vraj nezvláda a na ministerstve sa iba trápi. Na jeho odvolanie však v opozícii nie je dostatok poslancov, podpisy momentálne nezbierajú.

Odmieta ďalšie zmeny v Pláne obnovy

Sulík opäť zopakoval, že by otvoril obchody v menej zasiahnutých okresoch, podmienkou by mohol byť napríklad test starý sedem dní. Minister hospodárstva sa obáva, že takto si Slovensko likviduje maloobchod. Nepáčia sa mu ani niektoré rozhodnutia hlavného hygienika Jána Mikasa, ktoré niekedy považuje za nevykonateľné. Uviedol, že Mikas sa podľa neho snaží byť so všetkými zadobre.

Mnohé útoky premiéra voči jeho osobe Sulík označil za osobné. Vyjadrenia premiéra vo francúzskom denníku Le Monde, označil za "čistú hanbu". Matovič v periodiku uviedol, že pre nezabezpečenie testov spôsobil Sulík prudký nárast nakazených a za normálnych okolností by už nebol ministrom. Rovnako ho prekvapilo, keď ho Matovič obvinil zo smrti ľudí pre nezabezpečené testy. "Takúto mieru osobných útokov som nečakal," skonštatoval Sulík.

SaS odmieta požiadavku Matoviča na ďalšie zmeny v Pláne obnovy, podľa ktorých by sa malo necelých šesť miliárd eur z Európskej únie rozdeliť medzi ministerstvá úmerne podľa volebných výsledkov koaličných strán. "Toto je taký vrtoch Igora Matoviča a požiadavka je nezmyselná," povedal Sulík. Šéf liberálov však zdôraznil, že rešpektuje výsledky volieb, v ktorých Matovičovo hnutie OĽANO dostalo silný mandát voličov, a ktorý premiér v súčasnosti aj využíva. "My sme neprišli do vlády naháňať sa za peniazmi a rozdeľovať peniaze. My sme prišli do vlády meniť pravidlá," dodal Sulík. Aprílový termín na dokončenie Plánu obnovy je podľa Sulíka "šibeničný" a Matovičova požiadavka na zmeny v takmer hotovom materiáli je podľa Sulíka nešťastná.

Pellegrini označil pripravovaný Plán obnovy Slovenska za škandál súčasnej vlády. "Plán obnovy, to sú jedinečné peniaze, o ktorých sme mali najskôr diskutovať s občanmi, kde ich máme použiť," upozornil Pellegrini. Práve transparentná príprava materiálu a široká diskusia je jednou z podmienok EÚ na schválenie tohto dokumentu. "Tu budeme mat vážny problém," myslí si. Pellegrini označil za škandál, že by sa prostriedky EÚ nemali rozdeliť podľa toho, čo Slovensko potrebuje, ale podľa rozdelenia ministerstiev. Sulík však oponoval, že veľkú časť rozdelenia prostriedkov z Plánu obnovy vopred určila Európska komisia. Minister zdôraznil, že napríklad niektoré návrhy SaS sa do Plánu obnovy dostali. Na koaličných radách podľa Sulíka často dochádza k rozumným kompromisom a veľakrát aj premiér ustúpil zo svojich pozícií.

Obavy o eurofondy

Minister hospodárstva sa opäť zastal europoslankyne za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá začiatkom týždňa tvrdila, že Slovensko prišlo o miliardu eur z eurofondov. Podľa Sulíka nebola v poriadku forma, ktorou Nicholsonová svoj názor prezentovala, no o peniaze skutočne Slovensko po roku 2023 môže prísť. "Ten obsah by som vôbec nehádzal zo stola, že to je všetko v poriadku. Nám tam naozaj hrozí, že ak do roku 2023 nebude vyčerpané veľké množstvo peňazí, že môžeme o ne prísť," povedal Sulík.

Rozpory medzi koaličnými stranami a ich predstaviteľmi Pellegrini kritizoval. "Ja mám rád konflikt za stolom, ale taký, ktorý nás dovedie k nejakému rozumnému riešeniu," povedal. V koalícii sa však podľa neho konflikty vždy skončia tým, že sa vláda prispôsobí premiérovi. Podľa Sulíka ale mnoho názorových rozdielov vo vláde prispieva ku konečnému konsenzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok