Testy i respirátory. V Bratislave sa pripravujú na otváranie škôl

TA3 TASR
12.2.2021 15:19

Bratislavské Staré Mesto sa pripravuje na otvorenie prvého stupňa vo svojich základných a materských školách od budúceho pondelka. Počas víkendu otestuje zamestnancov pôsobiacich v školstve, pripravuje tiež ich očkovanie. Mestská časť zároveň zabezpečila pre učiteľov ochranné prostriedky, a to respirátory FFP2, rúška a ochranné štíty.

Testy i respirátory. V Bratislave sa pripravujú na otváranie škôl
TASR/Roman Hanc

Deťom budú merať teplotu

"Tento víkend v spolupráci s Biomedicínskym centrom SAV zabezpečujeme PCR testy pre zamestnancov pracujúcich v školstve, v ZŠ aj MŠ. Zároveň v spolupráci s ministerstvom školstva pripravujeme očkovanie našich učiteľov," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Mestská časť ubezpečuje, že školy sa na návrat detí pripravili. Každé ráno sa bude deťom merať teplota, rodičia musia mať zároveň negatívny antigénový test. Každá škola má taktiež zriadenú tzv. izolačku pre deti, u ktorých sa objavia príznaky ochorenia, a v tejto miestnosti zotrvajú až do príchodu rodiča či zákonného zástupcu. Okrem toho sa budú priestory škôl denne dezinfikovať, školské kluby sa budú preto zatvárať o 16.00 h.

"Nadviažeme na plnohodnotné vzdelávanie prerušené pred viacerými týždňami. Urobíme tak so všetkou opatrnosťou a rešpektom k vážnosti pandémie. Vzdelanie je dôležité, ale zdravie ešte viac," podotkla Aufrichtová. Situácia v školách bude podľa nej pravidelne monitorovaná.

Situáciu pravidelne monitorujú

V Starom Meste zároveň už od 8. februára fungujú všetky materské školy. Nastúpilo do nich okolo 356 z 1161 detí, ich počet sa zvyšuje. Podľa starostky je chorobnosť detí pravidelne monitorová, tak v prípade základných škôl, ako aj pri škôlkach je mestská časť pripravená reagovať na akúkoľvek zmenu.

Otestovanie pedagogických a nepedagogických zamestnancov školských zariadení mestskej časti aj novými testami vyvinutými na Slovensku je súčasťou memoranda o spolupráci medzi Starým Mestom a Biomedicínskym centrom SAV. Jeho predmetom je spolupráca v boji s pandémiou nového koronavírusu. Spolupráca sa týka tiež realizácie vedeckých projektov, ako aj ďalšieho využitia dát získaných pravidelným testovaním obyvateľov na území Starého Mesta.

Otvára Petržalka aj Ružinov

Aj bratislavská Petržalka sa pridáva k tým bratislavským samosprávam, ktoré od budúceho týždňa otvárajú svoje základné školy. Mestská časť však v školách otvorí len prvé a druhé ročníky prvého stupňa. Otvorenie sa týka desiatich škôl, z prevádzkových a organizačných dôvodov nebude fungovať základná škola na Pankúchovej ulici. Fungovať však bude všetkých 11 školských klubov detí.

"Pri otváraní škôl sme opatrní a ich prevádzku obnovujeme postupne, nie nárazovo, aj vzhľadom na odporúčanie regionálneho hygienika a výsledky posledného víkendového testovania, ktoré ukázali najvyššiu pozitivitu spomedzi bratislavských mestských častí práve v Petržalke," skonštatoval starosta Petržalky Ján Hrčka. Situácia je podľa neho aj naďalej vážna a netreba ju podceňovať.

Mestská časť zároveň informuje, že budúci týždeň nebude obnovená prevádzka 23 materských škôl v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Fungovať bude naďalej len škôlka na Bzovíckej ulici, ktorá je však určená deťom zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.

Základné školy v pondelok otvorí napríklad aj Ružinov. Otvorenie sa týka prvého stupňa na ôsmich z deviatich základných škôl, rozhodnutím hygienikov zostáva zatvorená ZŠ Medzilaborecká. Školy budú z prevádzkových dôvodov otvorené len na polovicu, mestská časť argumentuje aj vyššou bezpečnosťou. Nástup detí do školy bude dobrovoľný, podmienkou však bude test na ochorenie COVID-19 a čestné vyhlásenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok