Ukázali doteraz nezverejnené zábery z útoku na Kapitol

TA3 TASR
11.2.2021 08:01

Súdny proces s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom pokračoval druhým pojednávacím dňom. Žalobcovia, takzvaní manažéri impeachmentu, zverejnili doposiaľ neznáme videá z bezpečnostných kamier. Ochrankári na nich pred davom ľudí zachraňujú prominentných politikov.

Chaos a násilie

Žalobcovia z americkej Snemovne reprezentantov v stredu počas procesu impeachmentu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trupom zverejnili videozáznam zachytávajúci nepokoje v Kapitole zo 6. januára tohto roka. Žalobcovia exprezidenta obviňujú, že túto vzburu svojím konaním podnecoval.

Videozáznam pochádza z bezpečnostných kamier a kamier prítomných policajtov. Cieľom jeho zverejnenia bolo podľa AFP upozorniť senátorov a amerických divákov na situáciu v Kongrese po tom, ako tam 6. januára vnikli priaznivci dosluhujúceho prezidenta Trumpa.

Dav tým prerušil spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Joea Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Video zachytáva, ako príslušníci bezpečnostných zložiek evakuujú pred výtržníkmi bývalého viceprezidenta Mikea Pencea, senátorov a kongresmanov.      Trumpovi právnici tvrdia, že exprezident nemôže niesť osobnú zodpovednosť za túto vzburu. Proces impeachmentu je podľa nich protiústavný, pretože Trumpovo funkčné obdobie sa už skončilo.

Trump čelí druhému impeachmentu

Žalobcovia však pripomenuli jasnú spojitosť medzi Trumpom, jeho nepravdivými vyjadreniami o volebnom podvode, násilí a nečinnosťou exprezidenta počas násilností. Proces ústavnej obžaloby prezidenta (impeachmentu) voči Trumpovi v Senáte sa začal v utorok 9. februára. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov ho obviňujú z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.

Stočlenný Senát, ktorý v procese impeachmentu plní úlohu súdu, musí žalobu schváliť dvojtretinovou väčšinou. K 50 demokratom by sa tak muselo pridať najmenej 17 republikánov. Trump je jediným prezidentom USA, na ktorého bola podaná ústavná žaloba až dvakrát v priebehu jeho funkčného obdobia. Prvýkrát čelil pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát ho však vtedy napokon odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok