Majú právo súdiť Trumpa? Spáchal vážny zločin, tvrdia demokrati

TA3 TASR
9.2.2021 07:37

Bývalý americký prezident Donald Trump sa dopustil "najzávažnejšieho ústavného zločinu" v dejinách prezidentského úradu, keď v januári podnecoval svojich stúpencov k útoku na budovu Kapitolu, uviedli v pondelok demokratickí členovia Snemovne reprezentantov.

Najzávažnejší ústavný zločin

Deväť zákonodarcov, ktorých dolná komora Kongresu poverila vedením procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), vložilo do spisu impeachmentu v Senáte dokument, v ktorom reagujú na skoršie tvrdenia Trumpových právnikov. Trumpovi právni zástupcovia argumentujú, že Senát nemá právo súdiť ich klienta, pretože už nie je prezidentom. Demokrati toto tvrdenie odmietajú.

"Jeho podnecovanie povstania proti vláde Spojených štátov - ktoré narušilo pokojné odovzdanie moci - je najzávažnejším ústavným zločinom, aký kedy spáchal ktorýkoľvek prezident," píšu demokratickí poslanci. V päťstranovom dokumente ďalej uvádzajú, že žaloba je v súlade s ústavou a nepodlieha návrhu na zamietnutie.

Trump čelí už druhému impeachmentu

V poradí druhý impeachment Trumpa sa začne v utorok 9. februára. Senátori budú najprv debatovať a následne hlasovať o tom, či je impeachment exprezidenta v súlade s ústavou USA. Prvýkrát čelil Trump pokusu o impeachment v decembri 2019, Senát však ústavnú žalobu vtedy napokon odmietol.

Trumpovi stúpenci vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Joea Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opakovane burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a vyzýval ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump však popiera, že ich nabádal k násilnostiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok