Ako ďalej s Iránom? Sankcie podľa Bidena Spojené štáty nezrušia

TA3 TASR
7.2.2021 17:36

Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyhlásil, že nezruší sankcie voči Iránu.

Ako ďalej s Iránom? Sankcie podľa Bidena Spojené štáty nezrušia
TASR/AP

V rozhovore pre televíznu stanicu CBS News Biden povedal, že USA nezrušia sankcie voči Iránu dovtedy, kým Irán neukončí obohacovanie uránu. Na otázku moderátorky: "Zrušia Spojené štáty najprv sankcie, aby tak Irán dostali späť k rokovaciemu stolu?" Biden odpovedal: "Nie." Po tom, čo sa moderátorka spýtala: "Musia najprv ukončiť obohacovanie uránu?", Biden súhlasne pokýval hlavou.

Biden tento postoj Spojených štátov oznámil po tom, čo najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí uviedol, že Spojené štáty musia zrušiť všetky sankcie, ak chcú, aby sa Irán vrátil k jadrovej dohode so západnými mocnosťami.

Jadrová dohoda z roku 2015, známa aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán, zaväzuje Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity. Okrem USA ju vtedy podpísali Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko. Spojené štáty pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa však od tejto zmluvy v roku 2018 jednostranne odstúpili a na Irán opätovne uvalili sériu sankcií. Teherán na to následne reagoval niekoľkonásobným porušením jadrovej dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok