V Bratislave a Košiciach otváranie škôl neodporúčajú

TA3 TASR
6.2.2021 17:37

Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy odporúča otvoriť všetky školy na území okresov Bratislava I až V, Malacky, Pezinok a Senec najskôr o dva týždne.

Vysoký podiel britskej mutácie

"Je obava, že otvorenie škôl v súčasnej situácii môže viesť k zhoršeniu epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji," uviedol RÚVZ. Bratislavský kraj podľa hygienikov lokálne v niektorých okresoch vykazuje najvyšší stupeň varovania, t. j. čiernu farbu. Poukázal tiež na všeobecne vysokú mieru sedemdňovej incidencie, ktorá má v Bratislavskom kraji iba mierne klesajúci, respektíve stagnujúci charakter, ako aj na vysoký podiel prítomnosti britskej mutácie nového koronavírusu. Situáciu RÚVZ naďalej sleduje.

Základné ani materské školy v Košiciach by sa od pondelka nemali otvoriť. Navrhla to riaditeľka košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva Zuzana Dietzová. Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, definitívne o tom rozhodne okresný krízový štáb, ktorý zasadne v sobotu o 18.00 h.

Dietzová svoj návrh zdôvodnila zvyšujúcim sa výskytom britskej mutácie nového koronavírusu, ktorá medzi pozitívne testovanými ľuďmi v Košiciach dosahuje viac ako 80 percent, ako aj kritickou situáciou v košických nemocniciach a závažným priebehom ochorenia u nakazených osôb. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej aj zvyšujúce sa čísla u detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Od začiatku roka ich evidujú 86, pričom u väčšiny z nich sa potvrdila britská mutácia.

 

Počet úmrtí prudko rastie

Regionálna hygienička zdôraznila, že denný nárast pozitívne testovaných v meste a v okrese Košice-okolie sa za uplynulých 14 dní drží na čísle 500 osôb a neznižuje sa. Takisto uviedla, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 každý týždeň prudko rastie. Celkovo na nový koronavírus zomrelo v Košiciach a okolí za viac ako päť týždňov spolu 320 ľudí, za posledný týždeň ich bolo 75.

„Vzhľadom na vyššie spomínané čísla žiadam prehodnotiť rozhodnutie o návrate detí v okresoch Košice a Košice-okolie do škôl. Navrhujem zotrvať pri súčasnom režime školskej dochádzky s tým, že by materské školy a prvý stupeň základných škôl navštevovali iba deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre,“ povedala Dietzová. Podľa nej by rodičia, ktorých deti zostanú doma a budú sa vyučovať online, mali mať aj naďalej nárok na pandemickú OČR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok