Školy sa majú v pondelok otvoriť, v týchto mestách ostanú zatvorené

TA3 TASR
6.2.2021 14:28

Viaceré školy sa od pondelka môžu otvoriť. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva Branislava Gröhlinga. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí však uviedol, že v okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Kde školy otvoria svoje brány?

Krajčí poznamenal, že rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní. Od pondelka sa môže obnoviť vyučovanie v materských školách, špeciálnych materských školách a materských školách pri zdravotníckych zariadeniach. Do škôl sa môžu vrátiť aj školáci na prvom stupni základných škôl či na základných školách na druhom stupni pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

Školáci môžu opäť zasadnúť aj do lavíc v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach, špeciálnych základných školách, stredných zdravotníckych školách. Vrátiť sa budú môcť od tohto dátumu aj žiaci v končiacich ročníkoch stredných škôl. Rovnako to bude možné aj v stredných školách, okrem posledných ročníkov pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu, ale aj v stredných školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, odborných učilištiach a praktických školách.


Mestá a kraje, ktoré školy neotvoria:

-okres Prievidza
-celý Trnavský samosprávny kraj
-mesto Pezinok
-mesto Hlohovec
-mesto Malacky
-mesto Šaľa
-mesto Trenčín
-mesto Nitra
-mesto Žilina
-mesto Trebišov
-mesto Hriňová
-mesto Košice
-mesto Michalovce

Z rozhodnutia ministra vyplýva, že sa obnovuje individuálne vyučovanie v základných umeleckých školách pre žiakov vo veku žiaka prvého stupňa základnej školy, okrem vyučovania predmetov spev a hra na dychový nástroj. Žiaci druhého stupňa základných škôl a zvyšné ročníky na stredných školách sa vzdelávajú naďalej dištančne.

Obnovuje sa tiež prevádzka školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie v rozsahu vykonávania individuálnej odbornej činnosti, školských klubov detí a niektorých školských internátov s tým, že ubytovanie bude zabezpečené pre jedného žiaka v samostatnej izbe. Povolené bude aj otvorenie zariadení školského stravovania pre deti a žiakov škôl, ktorí môžu od pondelka študovať prezenčne. Pre tých, ktorí sa naďalej vzdelávajú dištančne, sa umožňuje len výdaj jedál a nápojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok