8 benefitov, ktoré vám zdravá strava prinesie už počas 1. mesiaca

TA3
5.2.2021 14:36

Pri pohľade na stravovanie väčšiny populácie sa môže zdať, že hoci zdravú stravu uznávame ako „blahodárnu“ pre naše zdravie, účinky takéhoto stravovania ako keby nestáli za trochu snahy. Vidieť to na nadmernej konzumácii energetických a iných nápojov s vysokým obsahom kofeínu, na zvyšujúcej sa miere obezity či cukrovky. Zdravá strava nám pritom ponúka benefity, ktoré si možno všimnúť takmer okamžite, minimálne však už v priebehu jediného mesiaca. Aké sú to?

8 benefitov, ktoré vám zdravá strava prinesie už počas 1. mesiaca
Canva

1. Zlepšené trávenie

Umelé prísady (napríklad sladidlá), spracované polotovary, nedostatok vlákniny či prehnané používanie korenín, to všetko sa podieľa na nadmernom zaťažovaní nášho tráviaceho traktu, ktorý na túto záťaž reaguje. To my následne vnímame prostredníctvom bolesti, nadúvania či plynatosti. Naše telo nám tak dáva najavo, že nabudúce by bolo lepšie zvoliť niečo čerstvé, ľahko stráviteľné, ideálne aj s vysokým obsahom vlákniny. Určite však neodporúčame staviť na polotovary, ktoré síce vďaka umelým prísadám naozaj obsahujú veľa vlákniny, avšak často len za cenu vysokých kalórií.

4_0a140371-49b0-958b.png

2. Energia – stabilná hladina, minimálne výkyvy

Veľmi častým príznakom nezdravej stravy, obsahujúcej množstvo rýchlych jednoduchých cukrov, je nestabilná hladina energie. Tá prudko vzrastie vždy, keď sa do tela dostane rýchlo spracovateľný cukor. Minimálne rovnako rýchlo však táto hladina začne aj klesať. Typickým príznakom je poobedná únava, ktorú má za následok napríklad pizza, obsahujúca množstvo bielej múky a teda aj jednoduchých sacharidov.

Zdravá strava pozostáva naopak skôr z pomalých cukrov, ktoré telo postupne spracováva a energia sa tak drží na stabilných hodnotách počas celého dňa.

3. Lepší spánok

Kvalita nášho spánku závisí do veľkej miery práve od nášho trávenia. Telo potrebuje v noci oddychovať a nemali by sme ho preto zaťažovať ťažko stráviteľnou stravou. Zdravá strava jednoducho nepredstavuje pre telo žiadnu náročnú výzvu a počas spánku sa telo môže takpovediac lepšie sústrediť na samotný oddych.

3_c0a80501-13f6-96b2.png

4. Čistejšia pleť

Stalo sa vám už, že ste na párty zjedli o čosi viac čipsov a vypili o čosi viac sladkých kokteilov ako zvyčajne a ráno sa zobudili s množstvom akné či iných nepríjemností na tvári? Nebola to žiadna náhoda. Naše telo sa neustále chráni, a to napríklad tým, že sa snaží čo najrýchlejšie zbaviť všetkých škodlivých látok. Ak to však preženieme s nezdravou stravou, telo prestane stíhať a začne toxíny vypúšťať akýmkoľvek spôsobom. To sa prejaví najčastejšie ako ekzém či akné.

5. Úprava váhy

To, že zdravá výživa je napríklad pri chudnutí veľmi dôležitým faktorom, ste už asi počuli. Možno vás teda prekvapí, že chudnúť sa dá aj s nezdravou stravou. Samotné chudnutie totižto závisí len od kalorického deficitu. Vďaka zdravej strave však môžeme prijať omnoho väčší objem potravy, ktorý nás zasýti a namiesto prázdnych kalórií nám dodá nutrične bohatú stravu s množstvom vitamínov, minerálov a iných mikroživín.

2_0a140371-148d-1bda.png

6. Rýchlejšia regenerácia

Myslíte si, že športovci dbajú na správnu výživu a zdravé stravovanie len zo zvyku? V žiadnom prípade. Zdravá strava nielenže dodáva energiu potrebnú k ich výkonom, ale poskytuje im zároveň aj látky potrebné na regeneráciu. Regenerácia je však dôležitá nielen pre športovcov. Každé telo potrebuje regenerovať a látky, ktoré prijíma zo stravy, mu umožňujú doslova opravovať poškodené bunky a tým nás udržiavať pri živote dlhé roky. Zdravá strava sa prejavuje aj v imunite, ktoré je postavená na dostatku vitamínov a celkovej vitality organizmu.

7. Lepšia nálada

Viac energie, lepší spánok i čistejšia tvár – už tieto samotné faktory by zrejme prispeli k vašej lepšej nálade, no nie? Tu však pozitívne vplyvy zdravej stravy na našu náladu nekončia. Už len samotná hladina cukru, resp. energie, pokiaľ je stabilná, prispieva k prirodzene lepšej nálade. Túto skutočnosť dokazuje aj niekoľko výskumov, ktoré potvrdili, že po konzumácii jedál s vysokým glykemickým indexom sa môžu objavovať príznaky depresie. A ktoré jedlá alebo potraviny majú prirodzene vysoký glykemický index? Tak napríklad sladkosti, biele pečivo či sladené nápoje.

1_0a140370-14fb-f9e3.png

8. A nakoniec – zdravá strava je zvyk, ktorý len tak nepustí

Aj zdravá strava sa môže stať návykom, ktorý budete vykonávať úplne automaticky. Stačí jej dať šancu a držať sa jej aspoň ten mesiac. Zdravé snacky či ľahké večere sa stanú prirodzenou súčasťou vášho dňa. Polepšíte si tak nielen z krátkodobého, ale i dlhodobého hľadiska. Nižšie riziko obezity, srdcových ochorení či cukrovky, to je len zopár problémov, ktorým sa môžete aj vďaka zdravej strave vyhnúť.

Možno si hovoríte, že to všetko je super, ale nemám čas, neviem variť,...Aj tieto prekážky sa dajú vyriešiť. Mnoho ľudí prešlo na tzv. meal prep, čiže prípravu jedál na niekoľko dní dopredu, vďaka čomu sa stravujú zdravo a pritom počas týždňa nestrávia varením ani minútu. Ak ale ani toto riešenie nie je pre vás, môžete vyskúšať krabičkovú diétu. Odbremení vás od nutnosti varenie i nakupovania potravín a dodá všetky spomínané benefity. Tak teda na zdravie!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok