Pridávajú sa ďalšie mestá, ktoré školy v pondelok neotvoria

TA3 TASR
5.2.2021 10:05

Od pondelka 8. februára sa majú podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga otvoriť materské školy, špeciálne školy a prvý stupeň základných škôl. To platí aj pre žiakov končiacich ročníkov stredných škôl. Nie je to však také jednoduché. Miest, ktoré deti do škôl ešte nemôžu pustiť, je čoraz viac.

Pridávajú sa ďalšie mestá, ktoré školy v pondelok neotvoria
TASR/Ján Krošlák (ilu)

V Šali je priveľa nakazených

Mesto Šaľa základné a materské školy od pondelka 8. februára neotvorí. „Po dvoch kolách testovania pripravujeme tretie a počet obyvateľov nakazených novým koronavírusom kriticky narastá. Podniky začínajú mať problémy s personálom, choroba sa nevyhýba ani verejným inštitúciám, učiteľom, lekárom a ďalším dôležitým častiam spoločnosti. Po porade so školským úradom aj s riaditeľmi škôl sme sa rozhodli, že školy v pondelok 8. februára neotvoríme,“ potvrdil primátor Jozef Belický.

Materské školy v Šali sú v súčasnosti otvorené pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. „Ich plné fungovanie najmenej o týždeň odložíme,“ skonštatoval Belický. Podľa jeho slov sa na neho obrátilo listom desať lekárov pre deti a dorast z okresu Šaľa, ktorí otvorenie materských škôl v plnom režime v súčasnej situácii neodporučili.

Od pondelka 8. februára budú materské školy naďalej fungovať ako doteraz, teda pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre. Rovnako ako doteraz bude fungovať aj školský klub detí na Základnej škole Ľ. Štúra.

Otvárať nechcú ani v Nitre

Materské a základné školy v Nitre tiež zostanú zatvorené. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka sa otvoria až v priebehu týždňa. „Bližšie informácie budeme zverejňovať priebežne, hneď ako bude platné uznesenie vlády,“ uviedol Holúbek.

Presný deň otvorenia škôl radnica zatiaľ neurčila, počasrokovania mestského zastupiteľstva sa hovorilo o 9. i 10. februári. Viacerí poslanci počas diskusie rozhodnutie ministerstva školstva spochybňovali. „Neviem, či je rozumné v súčasnej pandemickej situácii otvárať školy. Myslím, že nebude trvať dlho a budeme ich opäť zatvárať,“ skonštatoval mestský poslanec Miloš Dovičovič.

V trnavskom kraji chcú otvárať 15. februára

Vyučovací proces v 50 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja bude pokračovať dištančnou formou aj po pondelku z dôvodu zlej epidemiologickej situácie na území kraja. Otvorenie svojich škôl TTSK plánuje dôsledne pripraviť k 15. februáru. Informoval o tom riaditeľ odboru školstva Úradu TTSK Stanislav Pravda.

"Priebežne sledujeme a vyhodnocujeme aktuálny vývoj epidemiologickej situácie a pokračujeme v rokovaniach s ministerstvom školstva a regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva o termíne a podmienkach reštartu prezenčného štúdia. Oproti materským a základným školám študenti stredných škôl často dochádzajú cez hranice okresov, ba aj krajov. Navyše veľká časť z nich je ubytovaná v internátoch," dodal Pravda.

Žilina vie otvoriť najskôr v utorok

Ani mesto Žilina neotvorí v pondelok škôlky a prvý stupeň základných škôl. Informoval o tom primátor Žiliny Peter Fiabáne. "Plošné testovanie sme pripravovali z presvedčenia, že sa podarí uskutočniť návrat detí do škôl, aj vzhľadom k epidemickej situácii v rámci mesta. Momentálne je však stále platné rozhodnutie ministra školstva z 8. januára, ktorým prerušuje vyučovanie ZŠ a činnosť MŠ. O novom rozhodnutí dnes rokuje vláda, ale aktuálne nevieme povedať, s akým výsledkom a musíme rešpektovať existujúce rozhodnutie," povedal Fiabáne.

Podotkol, že ak vláda uznesením povolí návrat detí do škôl, mesto je aj so školami pripravené. "Avšak z dôvodov zabezpečenia školského stravovania, organizácie vyučovania, záväzného stanoviska a korektnej informovanosti voči rodičom, zamestnancom školstva a verejnosti vieme tak spraviť až od utorka (9. 2.). Riaditelia potrebujú čas, aby dokázali otvorenie škôl zorganizovať v zmysle všetkých platných protiepidemických nariadení," vysvetlil žilinský primátor.

"Ďakujem všetkým, že to chápu a sú trpezliví. V pondelok budeme opäť informovať, v akom režime budú fungovať školy v Žiline," dodal Fiabáne.

Trebišov pokračuje v dištančnom vzdelávaní

Vyučovanie v predškolských a školských zariadeniach neobnoví od pondelka ani mesto Trebišov. Otvorené budú naďalej len materské školy a školské kluby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martina Mištaničová. "Ostatní žiaci pokračujú v dištančnom vzdelávaní," uviedla hovorkyňa. Stalo sa tak na základe odporúčaní regionálneho úradu verejného zdravotníctva a okresného úradu.

"Na základe zhodnotenia aktuálnej epidemiologickej situácie v súvislosti s nárastom evidovaných osôb s pozitívnym laboratórnym vyšetrením s trvalým pobytom v okrese Trebišov RÚVZ so sídlom v Trebišove odporučilo OÚ Trebišov prehodnotiť obnovenie vyučovania v predškolských a školských zariadeniach prezenčnou formou výučby v termíne od 8. februára," oznámila radnica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok