Proti mutáciám zabojuje nová vakcína, spoločnosti štartujú projekt

TA3 TASR
3.2.2021 12:02

Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline a nemecká biotechnologická spoločnosť CureVac oznámili, že začali spoločne vyvíjať novú vakcínu, ktorá potenciálne poskytne imunitu voči viacerým variantom koronavírusu SARS-CoV-2.

Proti mutáciám zabojuje nová vakcína, spoločnosti štartujú projekt
TASR/AP

"Vývoj sa začne okamžite s cieľom priniesť vakcínu na trh v roku 2022 po jej schválení regulačnými orgánmi," uvádza sa vo vyhlásení oboch spoločností. Výskyt nových variantov koronavírusu môže podľa týchto firiem predstavovať hrozbu pre účinnosť prvej generácie vakcín. Spoločnosť Johnson & Johnson nedávno oznámila, že účinnosť jej vakcíny je vyššia v USA ako v Juhoafrickej republike, kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu.

Vakcína od spoločnosti Moderna pri kontakte s variantom zisteným v JAR vyvolá až šesťkrát slabšiu imunitnú reakciu ako pri bežnom koronavíruse. Hladina vytvorených protilátok je však podľa Moderny napriek tomu dostatočne vysoká, aby poskytla ochranu proti prepuknutiu choroby COVID-19.

Projekt v hodnote 150 miliónov eur financuje firma GlaxoSmithKline, ktorá zároveň podporí výrobu 100 miliónov dávok už vyvinutej vakcíny spoločnosti CureVac. Očkovacia látka s označením CVnCoV je v súčasnosti v tretej fáze klinického testovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok