Zamestnávatelia sa búria, kontrola práce z domu je podľa nich blud

TA3 TASR
4.2.2021 11:38

Kontrola firiem zo strany rezortu práce a inšpektorátov, či umožnili home office všetkým zamestnancom, ktorým to charakter ich práce dovoľuje, bude len ťažko vykonávateľná. Uviedli to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina a tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Takéto kontroly považuje Serina za blud. Inšpektori práce totiž nemajú podľa neho ani poňatia, ktorý pracovník môže a ktorý nemôže vykonávať svoju prácu z domova. "Ide opäť o prejav nedostatku vzdelania a autoritárstva tých členov vlády, ktorí za tento nezmysel hlasovali," kritizuje Serina s tým, že to vyvolá len veľa konfliktov a sporov a takisto aj súdnych žalôb. "Nepredpokladám, že sa podnikatelia nechajú štátom šikanovať," uzavrel Serina.

Hošták zase upozorňuje, že opatrenie predstavuje pomerne veľký zásah do vzťahov zamestnanca a zamestnávateľa. Tento krok pritom nebol napriek predchádzajúcim dohodám vopred vôbec prekonzultovaný so zástupcami zamestnávateľov. "A návrh ako taký predstavuje veľký zásah do vzťahov zamestnanec a zamestnávateľ i z dôvodu, že v pracovnej zmluve je predsa uvedené a teda dohodnuté miesto výkonu práce, a to platí," zdôraznil Hošták s tým, že ak to chce niekto zmeniť, malo by to byť len so súhlasom zmluvných strán a s príslušnou kompenzáciou nákladov.

Hošták si nie je istý, podľa čoho bude príslušný inšpektor posudzovať, že práve daná konkrétna práca v komplexe pracovných procesov zamestnávateľa je vhodná alebo nevhodná na prácu z domu. "Existuje tu zásadná informačná asymetria medzi štátom a zamestnávateľom, pri ktorej je mnohokrát i otázka know-how, ako a prečo zapojiť ktorého zamestnanca do výkonu pracovnej činnosti na pracovisku. Nehovoriac o otázkach spojených s výkonom kontroly práce z domu, kompenzácie vyšších nákladov z toho vyplývajúcich a podobne," uzavrel Hošták.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok