Minister Krajniak: Budeme kontrolovať, či ľudia pracujú z domu

TA3 TASR
3.2.2021 12:16

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí, že sa na nich často obracali ľudia, ktorí mali pocit, že svoju prácu môžu vykonávať z domu. Napriek tomu im to zamestnávateľ nedovolil.

Minister Krajniak: Budeme kontrolovať, či ľudia pracujú z domu
TASR

Podľa Milana Krajniaka napriek tomu dochádzalo k situáciám, kedy zamestnávatelia nedovolili svojim zamestnancom prácu z domu. Práve preto bude ministerstvo v spolupráci s inšpekciou práce kontrolovať, či sú v práci aj tí zamestnanci, ktorých povaha práce dovoľuje homeoffice.

Pri kontrolách nepôjde o razie, ministerstvo chce kontrolovať podnety od ľudí.  Tí sa na rezort práce aj doteraz obracali s tým, či môžu s tou-ktorou náplňou práce pracovať z domu. "Zistili sme, že bolo veľa takýchto prípadov, kde zjavne zamestnanec nejakú účtovnícku prácu mohol robiť z domácnosti, takže, jednoducho, všetky tieto podnety budeme preverovať," dodal Krajniak. Zároveň občanov vyzýva, nech sa obrátia na ministerstvo práce v prípade, ak majú pocit, že môžu pracovať z domu a zamestnávateľ im to neumožní.

Testovanie každý týždeň

Zmenou je podľa neho aj to, že po novom ministerstvo prácu z domu nariaďuje. "Vláda nariadi home office pre všetkých ľudí, ktorým to ich charakter práce umožňuje. Doteraz sme žiadali zamestnávateľov, aby vydali svojím usmernením rozhodnutie, ktorí zamestnanci môžu byť na home office a ktorí nie," vysvetlil zmenu minister Krajniak.

Aj naďalej bude potrebné mať v čiernej a bordovej zóne negatívny test na Covid 19, aby mohol človek chodiť do zamestnania. Test bude vždy platiť na sedem dní a po uplynutí tejto doby bude potrebné urobiť test opäť.

Momentálne sa podľa Krajniaka testuje 50 percent krajiny s tým, že sa zužuje okruh ľudí, ktorí musia byť otestovaní. "Sú dve skupiny, ktoré treba ochrániť najviac – rodičia detí, ktoré chodia do školy, a pracujúci ľudia," definoval minister. Vyzdvihol, že od pondelka bude mať Slovensko predvídateľný nástroj, ako bude postupovať na základe epidemiologickej situácie. "Takýto nástroj bol urobený v zhode so všetkými odborníkmi aj členmi vlády," poznamenal. Za svoj rezort podotkol, že najlepším sociálnym opatrením je udržať ľudí v zamestnaní.

Krajniak zdôraznil, že maximum ľudí bude môcť chodiť do práce a najviac detí bude môcť chodiť do škôl iba vtedy, ak bude situácia v iných oblastiach epidemiologicky čo najlepšie zvládnutá. Avizuje, že postihy sa budú udeľovať na základe platných nariadení a podľa toho, či zamestnávateľ neohrozuje bezpečnosť pri práci.

Kolíková: Obmedzenia platia ako doteraz

Právna úprava zákazu vychádzania a výnimiek bude od budúceho týždňa totožná tej, ktorá platí v súčasnosti, oznámila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Ak niekto teraz potrebuje na cestu do práce test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom, bude ho potrebovať aj od pondelka, uviedla ministerka. Zachované majú byť aj súčasné výnimky pre deti, zdravotne postihnuté osoby či starších ľudí.

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) bude zároveň každý utorok informovať o najnovších dátach, aby sa regióny mohli pripraviť na to, v akej fáze budú od ďalšieho pondelka.

Vláda by tiež mala v stredu rokovať o predĺžení núdzového stavu, ktorý v súčasnosti platí do 7. februára. Momentálne vládny kabinet na pracovnej úrovni rieši text uznesenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok