Britský variant znova mutuje, zmena môže ovplyvniť vakcíny

TA3 TASR
2.2.2021 16:12

Britskí vedci oznámili, že variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa už od decembra šíri v Spojenom kráľovstve, pravdepodobne znova prechádza genetickými zmenami. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Testy niektorých vzoriek odobratých v Británii ukázali mutáciu vírusu E484K, ktorú už zaznamenali na juhoafrickom a brazílskom variante vírusu.

Britský variant znova mutuje, zmena môže ovplyvniť vakcíny
TASR/AP (ilu)

Hoci táto zmena môže znížiť účinnosť vakcín, očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti používajú, by mali byť podľa vedcov stále účinné. Experti spolupracujúci s anglickým úradom pre verejné zdravie Public Health England tento variant potvrdili v 11 prípadoch z celkového počtu 214.159 odobratých vzoriek. Julian Tang, odborník na vírusy z univerzity v meste Leicester, objav tohto variantu označil za "znepokojujúci vývoj", ktorý však nebol "úplne neočakávaný".

Hoci táto zmena môže znížiť účinnosť vakcín, očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti používajú, by mali byť podľa vedcov stále účinné.

Zdôraznil, aby ľudia dodržiavali lockdownové opatrenia a znížili tak nárast počtu prípadov s cieľom zabrániť ďalším mutáciám vírusu. "Vírus sa inak bude môcť naďalej nie len šíriť, ale aj vyvíjať," povedal. Spojené kráľovstvo už sprísnilo opatrenia s cieľom kontrolovať šírenie nových variantov vírusu, pripomína BBC.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock upozornil na juhoafrický variant. V niektorých oblastiach krajiny sa v spojitosti s týmto variantom koná testovanie po domácnostiach. Úrady takisto zaviedli aj obmedzenia v oblasti cestovania. Profesor Ravi Gupta z univerzity v Cambridge podľa BBC potvrdil, že vírusy majú určité preferované spôsoby mutácie. "Nám to umožňuje pracovať s cieľom zablokovať ich vakcínou," povedal Gupta, ktorý sa venuje klinickej mikrobiológii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok