Ako vlastne vyzerá koronavírus? S pomocou Slovákov vytvorili 3D projekt

TA3 TASR
1.2.2021 23:24

Vedci z rakúskej firmy Nanographics vytvorili trojdimenzionálny obraz koronavírusu na základe naskenovanej snímky z elektrónového mikroskopu od vedcov z Číny. Na zhotovení modelu sa podieľali aj experti zo Slovenska, potvrdil Peter Mindek, jeden zo zakladateľov spoločnosti Nanographics.

Ako vlastne vyzerá koronavírus? S pomocou Slovákov vytvorili 3D projekt
Reprofoto Youtube.com

"Náš obrázok ukazuje reálny záber reálneho SARS-CoV-2 viriónu, nie je to model, nie je to kompozícia viacerých snímok," povedal. Pracovníci firmy Nanographics spolupracovali s vedcami z čínskej Univerzity Čching-chua. Čínski experti virióny SARS-CoV-2 naskenovali pomocou kryoelektrónovej tomografie (cryo-ET) s cieľom získať obrázky vírusu vo vysokom rozlíšení.

Vedcom z Nanographics sa s pomocou spolupracovníkov z Vedecko-technickej univerzity kráľa Abdalláha v Saudskej Arábii podarilo z týchto snímok zhotovených pomocou skenera vytvoriť 3D zobrazenie vírusu. Na vytvorení 3D zobrazenia sa podieľali aj Slováci Ivan Viola a Peter Mindek.

Vizualizácia vírusu má podľa Mindeka dvojaký význam. "Pre vedcov je užitočná pri vytváraní ešte detailnejších zobrazení koronavírusu, aké nedokážeme vidieť priamo v elektrónovom mikroskope," povedal. Druhý význam je pre komunikáciu z verejnosťou. "Moja osobná motivácia pri vytvorení tejto vizualizácie bola ukázať ľuďom, ako koronavírus naozaj vyzerá," uviedol.

Z 2D snímok z elektrónových mikroskopov, ktoré je možné vidieť na internete, podľa Mindeka nie je až také jednoduché predstaviť si, ako vírus vyzerá. Nanographics, ktorá sa venuje vedeckej vizualizácii, animácii a vývoju softvéru, spolupracuje s Technickou univerzitou vo Viedni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok