Je šanca posunúť spravodlivosť dopredu. Lipšic hovoril o reholi

TA3 TASR
1.2.2021 17:26

Národná rada sa musí rozhodnúť, či bude človek do konca života diskvalifikovaný za to, že bol v politike. Uviedol to kandidát na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic na verejnom vypočutí pred ústavnoprávnym výborom. Špeciálnu prokuratúru vníma ako rehoľu.

Vhodná doba a zmeny

Lipšic sa rozhodol kandidovať preto, lebo má pocit, že v súčasnosti je na to vhodná doba, a to aj vďaka zmenám v prokuratúre, súdnictve aj politike. Vidí tu šancu posunúť spravodlivosť dopredu. V minulosti podľa Lipšica taká šanca neexistovala. Zdôrazňuje, že "tento boj nie je zďaleka vyhratý". "Buď sa vrátime späť do systému našich ľudí, alebo spravíme krok ďalej v trestnej spravodlivosti," poznamenal.

V súvislosti s medializovanými informáciami, že Lipšic získal bezpečnostnú previerku cez ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), povedal, že je pravdou, že rezort práce doručil do Národného bezpečnostného úradu jeho dotazník na vykonanie bezpečnostnej previerky najvyššieho stupňa. Advokát je presvedčený, že ju vykonal dobre a hĺbkovo. Zároveň podotkol, že previerka sa robí približne 60 dní a tá jeho bola robená 69 dní. Previerku získal zákonne a skonštatoval, že na čele NBÚ je nominant bývalej vlády.

Na margo toho, že Lipšicovi ako advokátovi umožnila kandidovať za špeciálneho prokurátora novela zákona, hovorí, že je vhodné, aby vrcholné justičné funkcie boli otvorené. Dôvodom je, aby bola konkurencia čo najvyššia, skonštatoval. Ak na post špeciálneho prokurátora kandiduje "neprokurátor", je to podľa Lipšica pozitívom, pretože prináša iný pohľad na vec a má skúsenosti z iného prostredia.

S Matovičom nemá aktívny vzťah

Za nevyhnutné by Lipšic pri zvolení za špeciálneho prokurátora považoval prerušenie kontaktu s ľuďmi, ktorí sú politickí aktívni. "Človek, ktorý získa dôveru parlamentu, sa musí odstrihnúť od svojich kontaktov," podotkol. Zároveň uviedol, že nemá aktívny vzťah s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO). Ak predseda vlády potrebuje k nejakej veci konzultáciu, zvykne Lipšicovi zavolať alebo sa stretnú. Je to však podľa Lipšica sporadické.

Dodal, že ak by ktokoľvek zo súčasnej vlády naplnil zákonné znaky trestného činu, tak by začal voči nemu trestné stíhanie. Považuje za nelegitímne, aby akékoľvek vedenie trestného stíhania bolo ovplyvnené politickými motiváciami. Pri trestnom stíhaní je podľa neho potrebné postupovať bez hnevu, vášne aj bez pomsty. "Trestné stíhanie musí byť postavené na dôkazoch a ničom inom," poznamenal Lipšic.

Lipšic tvrdí, že ako advokát zo spisu nevynáša a vynášanie by malo byť legislatívne upravené. "Je to problém, ktorý je vážny, a stálo by za zváženie upraviť právnu úpravu zverejňovania väzobných rozhodnutí súdov," myslí si. K úniku informácií by nemalo dochádzať. Informácie podľa neho unikajú od advokátov aj z polície. Lipšic zverejnil len obžalobu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Bolo to v súhlase rodiny Kuciakovcov, ktorý v prípade zastupoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok