Kandidát na špeciálneho prokurátora Kysel: Kováčik bol hanbou

TA3 TASR
1.2.2021 13:07

Peter Kysel by chcel ako špeciálny prokurátor potiahnuť ľudí v Úrade špeciálnej prokuratúry znova do takých úkonov, aké sa od ÚŠP očakávajú. Chcel by stmeliť kolektív, ktorý podľa neho bývalé vedenie "rozbilo".

Hanba všetkých prokurátorov

Svoju kandidatúru na šéfa ÚŠP odôvodnil tým, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol obvinený za trestnú činnosť, ktorá má byť predmetom práce úradu. Považuje to za hanbu pre všetkých prokurátorov. Skonštatoval to na verejnom vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Kováčik sa podľa neho snažil tlačiť na prokurátorov, ako majú postupovať. Za jeho zlyhanie Kysel považuje aj to, ako manažoval spisy a zaťažoval prokurátorov.

Podľa Kysela nekonal voči špeciálnemu prokurátorovi generálny prokurátor, ktorý mal jediný možnosti ho postihovať. "S týmito veternými mlynmi bolo ťažké bojovať," dodal s tým, že tí, ktorí verejne kritizovali špeciálneho prokurátora, boli perzekvovaní, krátili sa im odmeny alebo boli zahltení spismi. Bolo podľa neho zbytočné robiť verejné výzvy. Nepovažoval za šťastné vystavovať na pranier seba a svoju rodinu tým, že urobí zo seba terč pre špeciálneho, prípadne generálneho prokurátora.

Kysel je jedným z najvyťaženejších

Kysel nastúpil na ÚŠP v roku 2005. Od roku 2010 sa začal venovať prioritne organizovanej trestnej činnosti a od roku 2015 aj problematike terorizmu. Od januára tohto roka je poverený vedením oddelenia organizovaného zločinu, terorizmu a medzinárodnej kriminality.

Kysel dozoroval trestné veci zločineckej skupiny sýkorovcov, bol aj prokurátorom v kauze vraždy exprimátora Lászlóa Basternáka. Nemá vedeckú a publikačnú činnosť, odôvodnil to tým, že je jedným z najvyťaženejších prokurátorov v súvislosti s dozorovaním. Vylúčil politické tlaky v kauzách, ktoré dozoruje.

Témou bol aj Lučanský

Odpovedať mal Kysel aj na otázky k prípadu exšéfa polície Milana Lučanského, pre ktorého dal návrh na kolúznu väzbu. Svoj krok vysvetlil tým, že Lučanský bol obvinený za prijímanie úplatkov v dvoch skutkoch a dôvody väzby zhrnul na tri a pol strany s tým, že sudca vyhovel. Zákaz komunikácie je podľa neho v prvom štádiu kolúznej väzby bežný postup, nie je to nič špeciálne. Dodal, že tento režim sa postupne uvoľňuje, keď vyšetrovanie pokračuje. Vyšetrovanie Lučanského trvalo podľa neho len mesiac, čo je krátky čas.

Informovanie médií o policajných zákrokoch v predstihu, dokonca ich asistovanie pri zákroku, považuje Kysel za nepríjemnú situáciu. Nevie si to vysvetliť inak ako únikom z polície, nemá vedomosť o únikoch z prostredia prokuratúry. Za nešťastné považuje aj zverejňovanie videí Lynx Commanda zo zákrokov, sťažovalo to podľa neho prácu prokurátorom pri dokazovaní.

Témy: Prokurátor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok