Z bielej do červenej zóny. Nitra a Bratislava skončili horšie

TA3 TASR
29.1.2021 21:18

Okresy Bratislava a Nitra s výsledkom 1,3 a 1,1 percenta pozitívnych patria po celoplošnom skríningu napokon k horším okresom. Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí to na piatkovej tlačovej konferencii oznámil na základe verifikovania a preverenia všetkých dát zo skríningového testovania. Povinné testovanie ich síce nečaká, no minister výrazne odporúča obyvateľom opäť sa otestovať.

Z bielej do červenej zóny. Nitra a Bratislava skončili horšie
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Podľa definitívnych výsledkov ostala miera pozitivity na úrovni 1,24 percenta. "Z celkovo realizovaných 297.323 testov bolo pozitívnych 36.978," povedal Krajčí. Oznámil tiež, že aj keď by sa malo v okresoch Bratislava a Nitra povinne testovať, vzhľadom na čas oznámenia informácie sa dohodol s predsedom vlády SR, aby sa zmenilo uznesenie vlády tak, že po 3. februári v týchto okresoch nebude vyžadované potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19. Minister však ľudí vyzval, aby sa testovali.

Poukázal pritom na situáciu v nemocniciach. "Najmä v bratislavskom kraji rastie počet hospitalizovaných, tá miera rastu je okolo štyroch percent, ak sa situácia nezmení, Bratislava sa dostane do rovnakej situácie, v akej bola Nitra," upozornil Krajčí. "Naozaj odporúčam, aby sa ľudia v Bratislave i Nitre otestovali v najbližších dňoch," uviedol minister.

Poukázal v tejto súvislosti i na to, že ak pri vývoji epidemiologickej situácie ostane Slovensko v rámci COVID automatu v najhoršom štvrtom stupni, teda "v čiernej farbe", ľudia budú potrebovať pri ceste do zamestnania po 8. februári negatívny test. Odporučil testovať sa aj v okresoch Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré po posune Bratislavy a Nitry medzi horšie okresy sa, naopak, dostali do skupiny s lepšími výsledkami. Krajčí dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný test.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok