Súd odmietol prepustiť Navaľného z väzby

TA3 TASR
28.1.2021 13:16

Súd v Moskve sa vo štvrtok zaoberal odvolaním opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ten je už druhý týždeň vo väzení po tom, ako sa do krajiny vrátil z Nemecka. Jeho zadržanie vyvolalo v krajine masové protesty.

Súd v Moskve zamietol vo štvrtok odvolanie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného proti jeho umiestneniu do vyšetrovacej väzby. Informovala o tom agentúra AP.

Sudca z moskovského oblastného súdu uviedol, že predchádzajúci rozsudok mestského súdu by mal "zostať nezmenený", píše agentúra AFP.

Je na zozname hľadaných osôb

Zadržali ho krátko po pristátí na moskovskom letisku Šeremetievo. Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) to zdôvodnila tým, že Navaľnyj je na medzinárodnom zozname hľadaných pre porušenie podmienok výkonu podmienečného trestu.

Navaľnyj sa v súčasnosti nachádza vo väzbe, kde má zostať do 15. februára. Do Ruska sa vrátil 17. januára z Nemecka po tom, čo tam ukončil liečbu po pokuse otráviť ho. Z pokusu o vraždu z vlaňajšieho augusta Navaľnyj obviňuje ruskú vládu, tá však toto tvrdenie odmieta.

Byty spolupracovníkov prehľadala polícia

Niekoľko spolupracovníkov ruského opozičného politika zadržali vo štvrtok nadránom po tom, čo ich byty a kancelárie prehľadala polícia. Navaľného spolupracovníci naznačili, že domové prehliadky súvisia s vyšetrovaním podozrení zo spáchania trestného činu porušenia epidemiologických opatrení počas sobotňajšieho masového protestu v Moskve na podporu Navaľného. O začatí vyšetrovania informovalo v stredu ruské ministerstvo vnútra.

K policajným raziám došlo v čase, keď opozícia zvolala na nedeľu ďalšie demonštrácie. Šéf Navaľného nadácie Fond pre boj proti korupcii Ivan Ždanov uviedol, že polícia zadržala na 48 hodín opozičnú političku Ľubov Soboľovú a Navaľného brata Olega. Polícia v stredu prehľadala aj moskovský byt Navaľného, kanceláriu FBK, štúdio, kde vznikajú jeho videá a online prenosy, ako aj ďalší moskovský byt, v ktorom sa v tom čase nachádzala Navaľného manželka Julija. Polícia dorazila tiež do domu Navaľného lekárky Anastasie Vasilievovej, ktorú takisto vzali na 48 hodín do väzby.

Podľa spravodajského webu Mediazona, ktorý sa zameriava na zadržiavanie členov opozície, polícia v stredu vykonala najmenej 18 domových prehliadok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok