Navaľnyj sa vrátil do Ruska, po prílete ho zatkli policajti

TA3 TASR
17.1.2021 19:35

Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v nedeľu po jeho prílete do Moskvy zatkla polícia. Lietadlo, ktoré ho viezlo z Berlína, pristálo podvečer v metropole, ale na poslednú chvíľu bolo presmerované z letiska Vnukovo, kde kritika Kremľa čakali jeho stúpenci a médiá, na väčšie medzinárodné letisko Šeremeťjevo.

Zadržali viacero spojencov politika

Lietadlo ruskej spoločnosti Pobeda pred zmenou kurzu chvíľu krúžilo nad Vnukovom. Opozičný politik Iľja Jašin označil tento manéver za "hysterickú reakciu" ruskej vlády. Polícia v nedeľu na letisku Vnukovo zatkla štyroch popredných spojencov 44-ročného Navaľného.

K zatknutiu Navaľného sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "S veľkým znepokojením sledujem zadržanie Alexeja Navaľného po jeho návrate domov. Jeho miesto je v slobodnej a bezpečnej politickej súťaži, a nie vo väzbe," napísal na sociálnej sieti šéf slovenskej diplomacie.

Disident sa vrátil do Ruska napriek tomu, že tamojšie úrady už predtým deklarovali zámer zatknúť ho a eventuálne i uväzniť na niekoľko rokov. Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnej sieti potvrdila, že "Alexeja ihneď a bez vysvetlenia odvliekli policajné sily".

Navaľnyj, otvorený kritik Kremľa, sa v Berlíne niekoľko mesiacov liečil z otravy, z ktorej viní ruskú vládu. Opozičnému lídrovi došlo vlani v auguste počas letu z mesta Tomsk do Moskvy nevoľno po tom, ako ho údajne otrávili nervovoparalytickou látkou skupiny Novičok. Ruská väzenská služba vo štvrtok uviedla, že je povinná zadržať tohto opozičného politika hneď po tom, ako sa vráti do vlasti.

Varovali ho už v decembri

Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) koncom decembra Navaľného upozornila, že ho môžu umiestniť do väzby, ak sa okamžite neprihlási v jej kancelárii v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu z roku 2014. Ten mu udelili pre obvinenia zo sprenevery a prania peňazí, ktoré Navaľnyj odmieta ako politicky motivované. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že tento verdikt bol nezákonný.

Navaľného vyšetrujú od konca minulého roka tiež pre obvinenia z podvodu. Ruský Vyšetrovací výbor tvrdí, že spolu s ďalšími osobami použil na "osobné účely" v prepočte 3,9 milióna eur, ktoré darcovia poskytli jeho fondu na boj proti korupcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok