Školy budú naďalej fungovať v nezmenenom režime, uviedol Gröhling

TA3 TASR
20.1.2021 12:49

Aj budúci týždeň sa budú deti vzdelávať v rovnakom režime. Žiaci základných a stredných škôl sa budú učiť naďalej dištančne a do materských škôl a školských klubov detí môžu ísť len deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. Počas rokovania vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Hraničný termín je 1. február

Aj budúci týždeň sa budú deti vzdelávať v rovnakom režime ako počas tohto aktuálneho. Žiaci základných a stredných škôl sa budú učiť naďalej dištančne a do materských škôl a školských klubov detí môžu ísť len deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

"Hraničný termín je 1. február, keď by sme mali nabehnúť na COVID automat, ktorý by nám za určitých podmienok umožnil otvárať prvý stupeň a následne v priebehu ďalších týždňov aj druhý stupeň základných škôl. Je to priamoúmerné aj skríningu, ktorý prebieha tento týždeň, a uvidíme, aké budú dáta budúci týždeň v stredu," povedal minister školstva s tým, že takáto je dohoda. Minister tvrdí, že aj na vláde sa zhodli na tom, že školstvo je priorita, a keď to situácia dovolí, tak prvé, o čom sa budú rozprávať, bude otváranie škôl.

Komunikujú aj o malých výterových testoch

Nástup žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov do škôl bude podľa ministra školstva určite podmienený testovaním. "Stále pracujeme s variantom, že by sme išli do antigénov. Bol som poverený vládou, aby sme vyriešili aj kloktacie testy. V utorok 19. 1. bola založená skupina, ktorá bude vyberať v rámci jednotlivých firiem. Bola zverejnená aj výzva v rámci európskeho vestníka a podmienky sme zadefinovali tak, že by sme chceli rozdeľovať kraje," povedal minister školstva.

Ako dodal, sú aj ďalšie možnosti, ako sú malé výterové testy iba z prednej časti nosa. Minister poznamenal, že o nich komunikuje s Rakúskom. "Riešime viacero variantov, aby sme pomohli odbremeniť zdravotníkov a mohli spustiť celý vzdelávací systém," uzavrel minister školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok