Kubiš sa môže stať splnomocnencom pre Líbyu, chce to šéf OSN

TA3
14.1.2021 22:31

Generálny tajomník Organizácie spojených národov Antonio Guterres chce vymenovať slovenského diplomata a bývalého ministra zahraničných vecí Jána Kubiša za splnomocnenca OSN pre Líbyu. Jeho predchodca z funkcie vlani odstúpil, údajne pre mimoriadny stres.

Generálny tajomník OSN António Guterres plánuje do funkcie osobitného vyslanca OSN pre Líbyu vymenovať slovenského diplomata Jána Kubiša. Ten v súčasnosti zastáva post osobitného koordinátora OSN pre Libanon. Guterres tento krok zvažuje takmer rok po tom, ako z postu osobitného vyslanca OSN pre Líbyu rezignoval začiatkom marca 2020 Ghassan Salamé. Ten v júli minulého roka obvinil BR OSN, že "je pokrytecká" a podkopáva jeho úsilie o nastolenie mieru v tejto vojnou postihnutej severoafrickej krajine.

Ak do piatkového večera nevznesie námietky žiaden z pätnástich členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov Kubiš vystrieda Salamého, ktorý svoje odstúpenie odôvodnil psychickým vypätím a stresom. Salamého odvtedy zastupuje Stephanie Williamsová.

Zámer vymenovať Kubiša do tejto diplomatickej funkcie prichádza po tom, ako BR OSN v decembri schválila Guterresov plán, ktorý za osobitného vyslanca OSN pre Líbyu určil bulharského diplomata a vyslanca OSN pre Blízky východ Nikolaja Mladenova. Ten však o pár dní na to uviedol, že sa tejto funkcie nemôže ujať z "osobných a rodinných dôvodov". Kubiš, bývalý slovenský minister zahraničných vecí, v minulosti pôsobil aj ako osobitný vyslanec OSN v Afganistane či generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok