Nákup miliónov antigénových testov idú preveriť, pokyn vydal GP

TA3 TASR
11.1.2021 10:01

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal pokyn na preverenie nákupu jedného milióna antigénových testov značky RaPiGen Správou štátnych hmotných rezerv SR za 3,9 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Vypočul si vážne tvrdenia premiéra

"Generálny prokurátor tak urobil z úradnej povinnosti po tom, ako si dňa 9. januára vypočul v Sobotných dialógoch RTVS vážne tvrdenia predsedu vlády SR Igora Matoviča o nekvalite nakúpených testov, ktoré nezachytia nikoho, o 'šmejde', ktorým by netestoval ani psa, oklamaní a hókusoch–pókusoch na 250 000 otestovaných ľuďoch a o tom, čo bude so škodou 3,9 milióna eur," zdôraznila hovorkyňa.

"Budem sa pýtať kolegu Richarda Sulíka, čo teraz s tou škodou," povedal v relácii premiér na margo spomínaných testov. "Ľudom sme dali falošný pocit, že nie sú chorí," vyjadril sa Matovič. Za nedostatok testov, viní Matovič práve ministra hospodárstva Sulíka, chce mu preto zobrať kompetenciu nakupovať testy a presunúť ju na iného člena vlády. "Musíme tú kompetenciu ministrovi zobrať, lebo ten by testy nakúpil niekedy až v auguste," poznamenal Matovič.

Výrobca reagoval

Výrobca antigénových testov značky RaPiGen tvrdí, že sú kvalitné. Odvoláva sa na viaceré klinické štúdie, ktoré hovoria o citlivosti v hodnotách nad 95 percent. Zdôrazňuje však, že testy musia byť vykonané správne. Na tvrdenia výrobcu sa odvolala aj dodávateľská spoločnosť Juhapharm. Stanovisko v mene spoločnosti RaPiGen zaslal Michal Juhás.

Výrobca poukázal na to, že posledná klinická štúdia vykonaná v USA potvrdzuje senzitivitu 95,18 percenta a ďalšia z posledných klinických štúdií z Maďarska potvrdzuje senzitivitu 95,45 percenta. "Uvedený vysoký stupeň kvality potvrdzujú aj ďalšie klinické štúdie," uvádza sa v stanovisku. Výrobca však nevylúčil aj nižšie namerané ukazovatele. Zdôraznil však, že nevyhnutným predpokladom správnosti štúdií je použitie správnych vedeckých postupov a vyhodnocovacích metód, o ktorých sú podľa jeho názoru v prípade publikovaných štúdií z Nemecka alebo Hongkongu závažné pochybnosti.

Výrobca antigénových testov upozorňuje v tomto prípade na závažné pochybnosti o postupe vyhodnocovania ako napríklad nerešpektovanie protokolu a manuálu pre použitie týchto testov. Ďalej uviedol, že v týchto štúdiách bolo posudzovaných iba 45 vzoriek a pri ostatných výrobcoch aj viac ako 110 vzoriek. "Ďalšou pochybnosťou je aj nesprávny postup pri rozmrazovaní vzoriek a následnom vyhodnocovaní antigénovými testami, kde senzitivita takto klesá," doplnila spoločnosť. Dodal, že antigénové testy RaPiGen Biocredit COVID-19 sa úspešne používajú vo viacerých európskych krajinách na mobilných odberových miestach.

Výrobca antigénových testov značky RaPiGen poukázal na to, že posledná klinická štúdia vykonaná v USA potvrdzuje senzitivitu 95,18 percenta a ďalšia z posledných klinických štúdií z Maďarska potvrdzuje senzitivitu 95,45 percenta. "Uvedený vysoký stupeň kvality potvrdzujú aj ďalšie klinické štúdie," uvádza sa v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok