Testy dorazili, Matovič sa pre neprítomnosť na vláde pustil do Sulíka

TA3 TASR
7.1.2021 14:04

Premiér Igor Matovič sa na Facebooku opäť "obul" do svojho vicepremiéra Richarda Sulíka, ktorý sa podľa neho už štvrtý raz po sebe nezúčastnil na rokovaní vlády. Ostro ho kritizoval aj za nákup antigénových testov, z ktorých časť už dorazila na Slovensko. "Toto je už vrchol," uviedol premiér, ktorý hovorí o "strašnej hanbe a zlyhaní". Sulík už na Matoviča reagoval.

Testy po siedmich týždňoch

Matovič kritizoval fakt, že testy prichádzaju po "predlhých siedmich týždňoch" a je ich len 16 respektíve 32 percent z pôvodne objednaného počtu. Dôsledkom zdržania, ktoré zabránilo plošným testovaniam, je podľa neho katastrofa v nemocniciach a tisícky mŕtvych.

"Ale minister to má totálne na háku a nie je prítomný už na štvrtom zasadnutí vlády od 16. decembra v rade," uviedol premiér. Naznačil, že "pán minister ´zaslúžene´ oddychuje" v zahraničí, Sulík sa však prostredníctvom sociálnej siete prihlásil z Bratislavy.

Je na Slovensku i s testami

Fyzická prítomnosť ministra hospodárstva podľa Sulíka na epidemiologickej situácii krajiny nič nezmení. "Ak by to tak bolo, nešiel by som na dovolenku. Vianoce a Nový rok som trávil s rodinou v zahraničí, plne v súlade s platnými epidemiologickými pravidlami," priznal vicepremiér. Sulík informoval o tom, že okrem neho sú na Slovensku už aj sľúbené antigénové testy v sľúbenom termíne i počte.

"Počas sviatkov ma plnohodnotne zastúpil môj mimoradne schopný tím pod vedením Jána Oravca, ktorí by to robili rovnako či by som bol doma, alebo na Severnom póle. O tom je tímová práca," uviedol. Mrzí ho, že je ich práca znevažovaná. "Ďalšie testy prídu na budúci týždeň, bude ich dosť a mojim prianím je, aby z nich bolo čo najviac negatívnych," dodal Sulík.

Obstaranie ich rozhádalo

Sulík dostal za úlohu obstarať 16 miliónov antigénových testov na rokovaní vlády 19. novembra 2020. Rezort mal testy obstarať k 2., 9., 16. a 31. decembru. Sulík však premiéra informoval, že termíny sa nedajú bez porušenia zákona splniť. Vláda následne 4. decembra zmenila uznesenie a znížila požadovaný počet testov na osem miliónov.

Obstaranie testov je príčinou sporu medzi Sulíkom a Matovičom. Zatiaľ čo Sulík upozorňoval na nepresné zadanie špecifikácie testov zo strany ministerstva zdravotníctva, premiér svojho ministra obviňoval z neschopnosti a opakovane mu dlhý čas dodávky testov vyčítal. Situácia vygradovala v polovici decembra, keď Matovič v rozhlasovej relácii vyzval Sulíka na odstúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok