Prezidentka víta snahu Kolíkovej i komisiu v prípade Lučanského

TA3 TASR
5.1.2021 18:35

Prezidentka Zuzana Čaputová víta snahu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a vytvorenie komisie, ktorá má za cieľ objasniť okolnosti úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že prezidentská kancelária prijala účasť v komisii.

Prezidentka víta snahu Kolíkovej i komisiu v prípade Lučanského
TASR/Jaroslav Novák

Ľudí vyzvala na zdržanlivosť

Prezidentka zdôraznila, že je dôležité držať sa faktov. "Len s rozvahou dokážeme ubrániť spoločnosť pred tým, aby ju v ťažkej chvíli ešte viac rozdeľovali emócie do nepriateľských táborov," spresnila. Pripomenula tiež, že Lučanský bol stíhaný na základe vyšetrovania polície a na základe návrhu prokurátora a rozhodnutia súdu bol vzatý do väzby. "Jeho smrť v tejto väzbe je tragická udalosť a musí byť dôsledne vyšetrená. Zaslúži si to jeho rodina, potrebujeme to my všetci," uviedla.

Prezidentka zároveň vyzýva ľudí na zdržanlivosť. "Tak ako s prezumpciou neviny pristupujeme k všetkým obvineným vrátane pána Lučanského, s rovnakou prezumpciou a zdržanlivosťou musíme pristupovať aj k všetkým špekuláciám a záverom vynášaným iba na základe nálad verejnej mienky," vysvetlila.

Komisia má 17 členov

Nezávislá kontrolná komisia, ktorá má prešetriť úmrtie policajného exprezidenta Milana Lučanského i jeho skoršie zranenie oka, má 17 členov. Prizvaní sú tiež experti. Po prvý raz zasadla v pondelok (4. 1.), kde schválila svoj štatút. Členovia podpísali tiež záväzok mlčanlivosti. Verejnosť budú informovať až o záveroch prešetrovania, o ktorých budú hlasovať.

V komisii sú koaliční i opoziční poslanci Národnej rady SR okrem zástupcov strany Za ľudí, nominant prezidentky SR Zuzany Čaputovej Radovan Pala, za verejnú ochrankyňu práv Tomáš Čitbaj, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia, napríklad bývalá česká ombudsmanka Anna Šabatová. Ako expertka bude pôsobiť napríklad odborníčka Monika Platek z Poľska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok