Veľká komisia, ktorá vyšetruje Lučanského smrť, má 17 členov

TA3 TASR SITA
4.1.2021 15:47

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila zloženie veľkej komisie, ktorá vyšetruje okolnosti samovraždy bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Tá vyvolala veľkú odozvu verejnosti. Komisia má za sebou už aj prvé zasadnutie. Nevyšetruje len samovraždu, ale aj okolnosti, ktoré jej predchádzali. Členov komisie je momentálne 17, dočasne sa zaviazali k mlčanlivosti.

Kolíková pochybnosti nemá

V komisii majú zastúpenie predstavitelia parlamentu, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, zástupcovia médií a európskych organizácií. Zástupcov parlamentu nominoval šéf NR SR Boris Kollár. Nominoval zástupcov koalície aj opozície - Juraja Krúpu (OĽANO), Milana Laurenčíka (SaS), Petru Hajšelovú (Sme rodina), Mariána Saloňa (Smer-SD), Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Denisu Sakovú (Hlas-SD).

Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany Zboru väzenskej a justičnej stráže. "Som presvedčená, že komisia dôjde k záverom, že ZVJS nezlyhal," zdôraznila pred niekoľkým dňami ministerka spravodlivosti. Zbor má ministerkinu plnú dôveru a nemá žiadne pochybnosti o tom, že by ZVJS zlyhal. "Musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme vrátili dôveru voči zboru," dodala Kolíková. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana vzdať sa funkcie si vysoko váži.

Zasadnutie členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta bude vo štvrtok od 12.00 h. Informáciu o zvolaní výboru zverejnili na webe parlamentu. Iniciovanie výboru avizovala jeho členka a exministerka vnútra Denisa Saková.

Komisia by mala komunikovať i s rodinou Lučanského. O záveroch bude komisia hlasovať. Ak niekto nebude súhlasiť, bude môcť zdôvodniť prečo.

Niektoré dokumenty zverejnia

Ministerka Mária Kolíková na tlačovej besede taktiež vyhlásila, že momentálne nevidí dôvod uvažovať nad odchodom z funkcie. "Ak by som odišla, považovala by som to za zbabelé," skonštatovala. Mimoriadna udalosť je podľa nej politicky zneužívaná. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby bol prípad riadne prešetrený. Ak sa ukáže, že v niečom pochybila, je pripravená tomu čeliť. Kolíková je na základe doterajších informácií presvedčená, že v prípade smrti Lučanského išlo o samovraždu.

Ministerka tiež priblížila, že plánujú publikovať niektoré dokumenty, pri ktorých riziko ohrozenia vyšetrovania dopredu zvážia. "Kamerové zábery nemôžeme zverejniť," skonštatovala. Marilo by sa tým trestné konanie. Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok