EÚ zabezpečila primálo vakcín od Pfizeru. Rokuje o kúpe ďalších

TA3 TASR
4.1.2021 14:46

Európska komisia rokuje s americkou spoločnosťou Pfizer a nemeckou firmou BioNTech o možnosti objednať si dodatočné dávky ich vakcíny proti ochoreniu COVID-19, okrem doteraz zazmluvnených 300 miliónov dávok.

EÚ zabezpečila primálo vakcín od Pfizeru. Rokuje o kúpe ďalších
SITA/AP

"Komisia skúma, či existuje spôsob, ako pridať ďalšie dávky k tým, pre ktoré už máme dohodu," uviedol pre Reuters nemenovaný predstaviteľ eurokomisie. Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá je v súčasnosti jedinou povolenou na jednotnom trhu EÚ na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, sa podáva v dvoch dávkach.

Schválenie vakcíny vyrobenej spoločnosťou Moderna sa očakáva v priebehu januára. Európska lieková agentúra pritom avizovala, že svoje rozhodnutie v tejto veci oznámi už 6. januára. Európska komisia v mene členských štátov EÚ objednala od tejto americkej spoločnosti prvotnú dávku 80 miliónov vakcín s možnosťou dokúpenia ďalších 80 miliónov dávok. Aj vakcína od Moderny sa bude podávať v dvoch dávkach.

Vakcíny od ďalších farmaceutických firiem, s ktorými Európska komisia uzavrela zmluvu o predkupnom práve - Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK a CureVac - sú vo fáze klinických testov. To znamená, že EÚ má momentálne k dispozícii menej dávok, ako sa očakávalo pri uzatváraní zmlúv s týmito spoločnosťami. Tie majú pre krajiny EÚ dodať ďalších 1,3 miliardy dávok vakcín, s možnosťou doobjednať ďalších 660 miliónov dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok