Zo zamorenej Nitry je druhá Orava. Nejazdite sem, žiada polícia

TA3
4.1.2021 13:15

Situácia je taká zlá, aká bola pred časom na Orave. Nitriansky primátor Marek Hattas informoval o výsledkoch rokovania okresného krízového štábu, ktorý riešil mimoriadne zamorenie regiónu novým koronavírusom. Nitre by pomohol tvrdý lockdown a plošné testovanie. Polícia vyzýva ľudí, aby do mesta necestovali.

Pandemická situácia v Nitre je najhoršia na Slovensku a je porovnateľná s jesenným priebehom pandémie na Orave. Uviedol to primátor mesta Marek Hattas po zasadnutí okresného krízového štábu. Zároveň potvrdil, že počas víkendu v Nitre bude plošné testovanie. Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj skonštatoval, že zdravotníkom by pomohol predovšetkým úplný lockdown, ktorý by sa týkal aj veľkých zamestnávateľov.

Plošné testovanie by sa má uskutočniť tento piatok, sobotu a nedeľu. K dispozícii bude približne 40 odberových miest. „Budeme diskutovať aj so starostami, či sa k tomuto testovaniu vedia pridať, pretože treba pretestovať celý okres,“ skonštatoval Hattas.

Okresný krízový štáb odporúča Ústrednému krízovému štábu sprísniť protiepidemiologické opatrenia, zaviesť pravidelné testovania, ale aj obmedziť dochádzku do škôlok len pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Maximálny počet ľudí by mal byť na home office, práca by mala byť obmedzená aj vo veľkých podnikoch.

V nitrianskej nemocnici je kritická situácia, možnosti nemocnice sú na hrane a nebudú stačiť ani regionálne kapacity. Nemocnica sa momentálne stará o 195 covidových pacientov a 16 z nich je na umelej pľúcnej ventilácii. Krízový štáb vníma ekonomické hľadisko možného zavedenia tvrdého lockdownu, keďže množstvo ľudí pracuje vo veľkých fabrikách a zastavenie výroby by malo veľmi negatívny efekt. Hattas pripomenul, že by pomohlo aj pravidelné testovanie zamestnancov.

Nejazdite do mesta, vyzýva polícia. "Ak občania musia ísť do mesta Nitra za účelom výkonu zamestnania, alebo výkonu podnikateľskej činnosti, nech si zabezpečia potvrdenie od zamestnávateľa, alebo iný dokument, ktorým vedia preukázať nutnosť svojej cesty. Nitrianska polícia sprísni od 05. 01. 2021 kontroly zamerané na potrebu cestovania do mesta s cieľom obmedziť počet obyvateľov v meste a tým znížiť riziko prenosu ochorenia COVID 19," uvádzajú policajti na Facebooku.

Nitriansky Jaguar Land Rover zatiaľ v súvislosti s nepriaznivou epidemiologickou situáciou v Nitre a okolí nehovorí o prerušení výroby, avizuje však ďalšie testovanie svojich zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok