Briti zrýchľujú očkovanie, vakcínu od AstraZeneca dostal prvý človek

TA3 SITA TASR
4.1.2021 09:33

Spojené kráľovstvo urýchľuje očkovací proces v snahe zvládnuť prudký nárast počtu prípadov koronavírusu. Tamojšie orgány preto nasadili vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou, ktorej použitie v Británii schválili minulý týždeň. Ako prvého ňou zaočkovali 82-ročného britského dôchodcu.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock označil súčasné obdobie za "kľúčový moment" v boji proti koronavírusu, pretože vakcíny pomôžu potlačiť vysokú infikovanosť a v konečnom dôsledku umožnia zrušiť nastolené obmedzenia

"Toto je rozhodujúci okamih v našom boji proti tomuto hroznému vírusu a dúfam, že poskytne všetkým nádej, že koniec tejto pandémie je na dohľad," povedal Hancock. Premiér Boris Johnson však upozornil, že regionálne opatrenia v Anglicku možno ešte sprísnia, keďže Spojené kráľovstvo bojuje s novým a rýchlo sa šíriacim variantom vírusu. V nedeľu v Británii šiesty deň po sebe zaznamenali viac ako 50-tisíc nových prípadov. Labouristi vyzývajú na zavedenie tretieho celonárodného lockdownu na území Anglicka.

Brian Pinker, 82-ročný britský dôchodca, sa stal v pondelok vôbec prvým človekom, ktorého zaočkovali proti koronavírusu vakcínou vyvinutou Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca. Vakcínu mu podali v Churchillovej nemocnici v britskom meste Oxford.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok