Očkovanie proti Covid-19 pokračuje. Na rade sú zamestnanci DSS

TA3 TASR
4.1.2021 08:16

Od pondelka sa môžu dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 zamestnanci domovov sociálnych služieb a terénni sociálni pracovníci. Vybrať si môžu jedno zo šiestich vakcinačných centier. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva. Rezort sprístupnil online registračný formulár na očkovanie pre všetkých zdravotníckych pracovníkov ešte v sobotu 2. 1. na stránke korona.gov.sk.

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že prioritu v očkovaní majú tí pracovníci, ktorí diagnostikujú, liečia a zabezpečujú starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Registráciu však môžu využiť aj osoby, ktoré pri starostlivosti o chorých priamo alebo nepriamo vypomáhajú. Ide teda o študentov zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom, či zamestnanci spoločnosti, ktorí vykonávajú upratovaciu službu v nemocniciach.

"Ďalšou pre skoré očkovanie priorizovanou skupinou, pre rizikovosť svojho povolania, sú zamestnanci domovov sociálnych služieb a terénni sociálni pracovníci," priblížilo MZ SR.

Očkovacie centrá sú v nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Košiciach a v troch nemocniciach v Bratislave. "Postupne, s predpokladaným termínom po 10. januári, budú do registračného formulára pridávané ďalšie z 25 pripravených vakcinačných centier na Slovensku," komentoval rezort zdravotníctva s tým, že ide o čas nevyhnutný na to, aby po príchode a distribúcii vakcín mohli nemocnice hladko spustiť očkovanie aj pre ostatných zdravotníkov v regióne, po tom čo prioritne zaočkujú vlastných nemocničných zamestnancov, ktorých záujem o očkovanie nemocnice už evidujú.

Online registrácia a požiadavka o očkovanie bude postupne rozširovaná nielen o vakcinačné centrá. Cieľom MZ SR je postupne pokryť všetky okresy aj o ďalšie skupiny osôb vyzvané k očkovaniu podľa povolaní, rizika veku, zdravotného stavu a následne menej rizikovú širokú verejnosť nad 18 rokov podľa fáz, ako sú uvedené a schválené v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok